Lopta najdraža igračka: Azbučna spajalica Igora Rakočevića (1998)

Košarka Sport

Decembar 1998: Do sada je Igor Rakočević bio u „Huperu” samo na „parče”. Sada kada je od „talenta koji obećava” dogurao do nosioca igre Crvene Zvezde i reprezentativca s velikom perspektivom, predstavlja se na dve strane u svojoj „Azbučnoj spajalici”.

A – kao Andergraund

„To je diskoteka koju drži moj drugar i doskorašnji klupski drug Mirko Pavlović. Svaki slobodan trenutak koristim da s devojkom odem do „Andergraunda””.

B – kao brkovi

„Uz izvinjenje autoru ove rubrike, koji od kada ga znam nosi brkove, mislim da su brkovi najveće ruglo na muškom licu. Ovim mogu da se zamerim i mnogim drugim brkajlijama, ali taj „ukras” nikada u životu ne bih „stavio” iznad usta. Bljak!”

V – kao volja

„Volja je element bez kojeg nema uspeha u sportu. Međutim, nju treba neko i da ti „usadi”. U mom slučaju to je bio Lale Lučić, koji me je potpuno uverio da bez rada i ogromne volje nema napretka. Sada trener može da mi bude bilo ko, ali ja se više nikad tog principa neću odreći.”

G – kao gol

„Ne mislim na gol u fudbalu. Možda niste znali da mi košarkaši kada neko od nas postigne na nekoj utakmici malo koševa kažemo: „Ovoga puta ti je učinak bio jedan gol!” Trudim se da ne dođem u situaciju da posle odigrane utakmice budem proglašen za golgetera.”

D – kao drug

„Velika je stvar imati dobrog druga. Makar jednog, ali vrednog. U mom slučaju to je Jovan, drug iz osnovne škole.”


Volja je najvažnija u sportu

Đ – kao đak

„Uvek sam voleo školu. To je mnogima nepoznato. Čak su po gradu kolale priče da sam „tatin sin”. To ne odgovara istini. Završio sam gimnaziju (Jedanaestu beogradsku), upisao Ekonomski fakultet i sigurno ću ga završiti.”

E – kao EP u Palermu

„Na Evropskom prvenstvu za juniore u Italiji, naša reprezentacija je, po tradiciji, osvojila zlato. Kažu da sam bio glavni tvorac naše medalje, a zvanično sam proglašen za najboljeg igrača šampionata i bio sam najbolji strelac. Ako se tome doda da je u našoj ekipi bila sjajna atmosfera, ozbiljan pristup igri, kao i sjajni trener Bojanić, onda je sasvim jasno da je to dovoljan kapital da većina od ovih momaka vremenom dospe do A selekcije.”

Ž – kao žaba

„Najodvratnija životinja na svetu! Ne volim da je vidim ni na crtežu. Samo da neko ne shvati da ne volim životinje. Naprotiv. Ali, žaba je stvarno odvratna!”

Z – kao zima

„Godišnje doba koje prezirem. Često kažem da bih voleo da prespavam zimu i da život proživim u tri preostala godišnja doba.”

I – kao Igor

„Moje ime, moj ego. Nije samozaljubljenost, ali ko ne voli sebe (svoje ime) i ne ceni sebe (svoj ego), taj ne voli i ne ceni ni druge.”


Merka rekorde

J – kao Jelena

„Meni najdraže žensko ime: moja mlađa sestra, koja ima 13 godina, zove se Jelena, a i moja devojka.”

K – kao kompjuteri

„Kompjuteri su moja strast. Da nisam košarkaš, bio bih neki programer. Tako ispada da sam u oba slučaja programer, jer „plejmejker” u timu je jedna vrsta programera celog tima.”

L – kao lopta

„Lopta je otkad znam za sebe moja najdraža igračka. Kada sam bio sasvim mali, tako mi priča otac, od svih silnih igračaka i drugih „dragunlija” u stanu uvek sam se prvo hvatao za loptu. Znači, već tada se znalo da ću se baviti nečim „oko lopte”.

Lj – kao ljubav

„Čitam redovno „Huper”, pa naravno i „Azbučnu spajalicu”, uočio sam da pod ovim imenom gotovo svi napišu – ljubav! A i šta bi drugo? Nema, sigurno, bolje asocijacije na slovo „Lj”.”

M – kao majka

„Ime moje majke je Vesna. Svaka druga i šira priča o pojmu majke samo bi devalivirala to veličanstvo.”


Neće da bude golgeter

N – kao NBA liga

„Moj krajnji cilj u košarci. Siguran sam da ću se jednog dana oprobati u najjačoj svetskoj košarkaškoj ligi.”

Nj – kao njive

„One nas sve hrane. Džabe i tehnika i najmodernija tehnologija i sve ostalo. To je sve ukupno samo nadgradnja. Da nije njiva, ne bi ni nas bilo.”

O – kao otac

„Moj otac Goran bio je poznati košarkaš Crvene zvezde. Danas mi pomaže da postanem neko i nešto, prvo na domaćem terenu, a onda, ako Bog da, i na svetskom.”

P – kao povreda

„Iako mi je tek 20 godina, mislim da sam od svih poznatih košarkaša imao do sada najviše povreda. Evo, nabrojaću ih: prvo, imao sam pet (!) povreda kolena. Pre toga sam morao na operaciju krajnika. Onda sam imao povredu tetive. Zatim je naišla vrlo nezgodna povreda šake, zbog čega sam morao na operaciju, pa u – gips. I taman kada sam pomislio da je mojim povredama došao kraj, nedavno sam morao na operaciju slepog creva. Užas! Neverovatno! Ali, na svu sreću, svemu dođe kraj, pa nadam se i mojim povredama. Samo da kucnem u drvo…”

R – kao rekordi

„Nastojaću da tokom karijere postignem neke rekorde. Ne zadovoljavam se, uopšte, dobrim igrama, dobrim prosekom postignutih koševa, dobrim prosekom asistencija, dobrim prosekom uspešnih odbrana… Mene zanimaju samo rekordi. To je jedino što se pamti nakon završetka bilo čije sportske karijere.”


Originalan: Stoni tenis košarkaškom loptom

S – kao sudbina

„Verujem u sudbinu. Najbolji dokaz je ono što sam pričao pod slovom P. Nadam se da će mi sudbina, od sada, biti naklonjena i da će povrede za mene biti samo ružna prošlost.”

T – kao trener

„Počeo sam da igram košarku sa svojih 11 godina u Crvenoj zvezdi. Prvi trener mi je bio Mihailo Uvalin Bebić, a kasnije me je „preuzeo” Dragan Jakovljević. Mnogo sam danas zahvalan obojici jer su me zaista naučili osnovama košarkaške igre i usmerili dalju karijeru na pravi način. Zato sam, valjda, sa svega 16 godina i priključen prvom timu. Danas sa dvadeset ponosim se što sam već četiri godine prvotimac jedne Crvene zvezde.

Ć – kao ćud

„Svaki čovek ima svoju ćud. Neverovatno je koliko te to razlikuje kod svakog čoveka. Može biti samo sličnosti, ali nisam upoznao dva čoveka koji imaju identičnu ćud.”

U – kao ulica

„Kakva divna reč! Kao što boemi s nekom uzvišenošću kažu – kafana, tako ja sa setom, nostalgijom, uzbuđenošću kažem – ulica. Naravno, mislim na ulicu u kojoj sam odrastao i sve dane provedene u njoj. Danas se u njoj igraju neki drugi klinci, što bi rekao Đorđe Balašević.”

F – kao fakultet

„Posle košarke, fakultet mi je kao nešto u čemu moram da uspem na prvom mestu. Studiram ekonomiju i sigurno ću je završiti i diplomu okačiti na zid, pa makar ni dana ne radio kao ekonomista. Ali će zato svako, bilo čime se budem bavio, morati da me uvažava kao akademskog građanina.”


Uzda se u sudbinu

H – kao hleb

„U figurativnom smislu hleb je sve ono što nas održava u životu. Ovde slično mislim kao pod slovom Nj. Ne kaže se uzalud „hlebom te hranim” ili „uzeo si mi hleb iz ruku”, a pri tome se ne misli na hleb u bukvalnom smislu reči.”

Č – kao čips

„Kao klinca niko nije mogao da me vidi na ulici bez kese čipsa u rukama. Jeo sam ga u enormnim količinama. Naravno da je i to danas samo jedno lepo nostalgično sećanje.”

C – kao cipele

„Cipele su najvažniji deo i ženske i muške garderobe. Svakog čoveka, svesno ili nesvesno, prvo pogledam u cipele. Posle toga u glavu, a sredina je nebitna. Cipele imaju poseban značaj kod nas sportista. Stalno smo u patikama i trenerci i zato jedva čekamo šansu da ufuramo u neke „giljanke””.

Dž – kao Džordan

Majkl Džordan mi ne izlazi iz glave. Želim da ga bar donekle iskopiram, jer je on unikat na košarkaškom nebu. Pretenciozno je reći da ću ga dostići, ali verujem da ću se jednog dana, možda, makar približiti ovom nenadmašnom kralju igre pod obručima.”

Š – kao šansa

„U Crvenoj zvezdi, u ovom trenutku, imam pravu šansu da se iskažem kao košarkaš. To je vrlo bitno jer sve ostalo osim prave šanse leži na odgovornosti igrača. Takav je slučaj i u reprezentaciji. Za sada sam zadovoljan što sam „samo” na spisku reprezentativaca, jer zaista je čast biti u društvu Danilovića, Đorđevića, Rebrače… Prava šansa za mene će tek doći…”


Lična karta

 • Datum i mesto rođenja: 29. 3. 1978. g.
 • Težina/visina: 80 kg. 191 cm.
 • Kola: Fijat Bravo
 • Omiljena uzrečica: Vidi ga ovaj…
 • Jelo: Sve od mesa
 • Piće: koka-kola
 • Nervira ga: čekanje!
 • Divi se: Majklu Džordanu
 • Voleo bi da upozna: nekog naučnika
 • Hobi: Kompjuteri (ranije fotografija)
 • Boja: Svetloplava
 • Instrument: Violina
 • Grupa: Who is the best
 • Pevačica: Dragana Mirković, Maraja Keri, Madona.
 • Glumac: Majkl Daglas
 • Glumica: Sigurni Viver
 • Film: Osmi putnik
 • Omiljena knjiga: Mali princ
 • Omiljene novine: Huper
 • Zamera sebi: previše veruje ljudima
 • Najveća vrlina: Vera u sebe
 • Najveća mana: Strahovita nestrpljivost
 • Da nije košarkaš bio bi: Programer
 • Ime devojke: Jelena
 • Tip devojke: Jelena, naravno
 • Nadimak: Rakac

Razgovor vodio: Branislav Kovač

Fotografije snimio: Branislav Nacić

Obrada: RetroPressAdria

(Huper, 2. decembar 1998.)

Please follow and like us:
error0

2 thoughts on “Lopta najdraža igračka: Azbučna spajalica Igora Rakočevića (1998)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *