Black Beat: Fugees – Ritam iz mraka (1996)

Muzika

Avgust 1996: Na radio-stanicama, u mraku disko-podijuma i plaža zasijale su nove zvezde. Ime im je Fugees. Dolaze iz New Jerseya, poreklom su sa Jamajke, a muzički sjaj ostvarili su albumom „The Score”. Trenutno se nalaze u vrhu svetskih lista s obradom starog hita Killing Me Softly.

Ako već odlučiš da obradiš neku pesmu, onda odaberi neki veoma moćan hit. Ne, ovo nije mudra kineska poslovica, već šablon koji su usvojile današnje muzičke zvezde i zvezdice, te vešto primenile u praksi. Mariah Carey oborila je svet na stražnjicu otpevavši svoje viđenje srceparajućeg hita Without You. „Faith No More” proširiše granice svoga delovanja obradom pesme Easy. A ovih dana (boga mi već nedeljama) sa radio-frekvencija širom Evrope (garantujem za Jugoslaviju, Makedoniju i Grčku) ne izbiva adaptacija jedne od najmoćnijih ljubavnih balada svih vremena Killing Me Softly (With His Song).

Ovu pesmu „iskopao” je bend Fugees, crnačka trojka iz New Jerseya, a u originalnoj verziji proslavio ju je nezaboravni vokal Roberte Flack. Pesma je prvi put izvedena 1973. i od tad je neprevaziđeni hit u domenu senzibilnih balada. Pre desetak godina, retko da je i jedan muzički „Dragstor” na radiju „202″ mogao proći bez ove numere. Definicija za ljubavne jade bila je poznata: pola litre domaćeg brendija kroz Killing Me Softly, pa sve puta dva.

Oslanajući se na rege-tradiciju rodne Jamajke i hip-hop uticaje urbane, crne Amerike, Fugees su iskristalisali album „The Score”. Prve kritike nisu bile baš povoljne, ali ni preterano loše. Zanemareno im je uglavnom što se previše oslanjaju na već proverene standarde, umesto da teže ka razvijanju originalnijeg muzičkog izraza. Međutim, glas publike bio je drugačiji. Muzika grupe Fugees pronašla je izuzetan broj obožavalaca, što joj je omogućilo da postane pravi hit ovog leta.

„Naravno da nismo očekivali ovoliki publicitet”, kaže tamnoputa pevačica punih izražajnih usana Lorin L. Hil, „Napravili smo ploču punu emocija koje izviru znatno više od pojasa.”Najpre je singl Fu-Gee-La doplovio u sam vrh top lista, da bi potom već spomenuta obrada Killing Me Softly donela bendu pravi proboj i status velikih muzičkih zvezda. Sve je ispalo lako, po onoj poznatoj There Is No Business Like Show-Business.

O popularnosti Fugeesa svedoči i podatak da je prilikom održavanja njihovog koncerta u Harlemu, New York, došlo do velike gužve u kojoj je povređeno četrdesetak ljudi. Organizatori su očekivali pet, najviše deset hiljada posetilaca, a na koncert je pristiglo više od petnaest hiljada duša. Zbog ograničenosti prostora, nisu svi mogli da uđu u salu, tako da je nastalo komešanje i pravi metež. Policija je intervenisala, a gnevni posetioci ustremili su se na čuvare reda i zakona. Počelo je međusobno puškaranje. Na svu sreću, nije bilo mrtvih. Fugees su, silom prilika, morali da odlože preostale koncerte u Americi sličnog karaktera.

„Istinski nas je pogodio taj eksces pre koncerta u Harlemu”, kažu u glas članovi benda. „Dugo smo se spremali za taj spektakl, a onda je sve palo u vodu. Organizacija je bila katastrofalna.”Tekst napisao: D. Katalina (Dejan Katalina)

Obrada celokupnog materijala: RetroPressAdria

(„Super tin”, avgust 1996.)

Saznajte i...

Please follow and like us:
error0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *