Dijana Planjanin Collage 1997

Dijana Planjanin: Volim duhovite i muževne muškarce (1997)

Televizija

Januar 1997: Voditeljka Noćnog programa „Oko ponoći” Trećeg kanala RTS, Dijana Planjanin, svestrana i sportski obrazovana ličnost manekenskog lika, nametnula se gledalištu tek prošle 1996. godine. Njeno action shvatanje novinarstva omogućilo je TV auditorijumu da sazna uživo kako izgleda tetoviranje, kako „Monteniggersi” prave pizzu… i još mnogo toga. Osnov njenog TV ćaskanja čini temeljna priprema za razgovor sa sagovornikom. Njen atraktivan izgled, uvek je u žiži muškog dela gledateljstva dok kod ženskog izaziva blagu sujetu.

Svestranost i radne navike, sklonost ka umetnosti, već u detinjstvu razlikuju te od ostale dece. Izgleda kao da i nije bilo slobodnog vremena za uobičajene tinejdž-aktivnosti?

Nisam bila klasičan tip devojčice. Nisam bila muškobanjasta već veoma živa i temperamentna. Možda i zbog toga, roditelji mi bez nametanja usmeravaju aktivnosti. Bavim se plivanjem, osvajam nagrade (kraul), ronim, pohađam muzičku školu, sviram flautu, bavim se manekenstvom, i umetničkim plivanjem, slikam… Početkom srednje škole moji roditelji se sele u Beč. Upisuju me u internacionalnu školu a nastavljam i muzičku. Nisam mnogo izlazila. Nisam taj tip. Čitam, vežbam flautu. U Beču upisujem Arhitektonski fakultet a 1992. kad se vraćam u Beograd i menadžment kod Karića. Iste godine počinjem i ozbiljnije da se bavim manekenstvom.

Manekenstvom se baviš od četrnaeste godine. Da li si završila neki kurs?

Još u osnovnoj školi, pri Udruženju manekena, završila sam osnovni kurs 1992, i kurs agencije Glamour kod Svetlane Janković. Radim modne revije, spot, naslovne strane, katalog, novogodišnji kalendar, poster i book modne kuće Nicola’s čiji sam zaštitni znak sledeće dve godine.

Da li te je bavljenje televizijom i manekenstvom udaljilo od fakulteta?

Na arhitekturi u Beču sam na četvrtoj godini a kod Karića imam dva ispita do kraja. I moj otac je arhitekta. Na 3K sam primljena u stalni radni odnos ali još ne znam šta ću raditi kasnije. Zar ti ličim na klasičnog arhitektu, na klasičnog čoveka uopšte? U detinjstvo mislila sam da ću postati režiser. Visila sam po bioskopima.

Kako počinje tvoj televizijski život?

Mada sam već bila primljena posle konkursa na TV Politiku, počinjem rad na Trećem kanalu. Počinjem s malim oglasima. Tako je tad bilo. Ko god hoće da radi na 3K, mora da prođe tu školu: mali oglasi, vremenska prognoza, vesti. Urednica Dragana Jovanović uviđa da nisam neki ozbiljan tip, neki Marks i Engels i oslobađa me čitanja vesti. Kasnije, radim emisiju „Dodatno ubrzanje”, top listu domaće muzike. Na početku nisam znala dovoljno pa sam stalno konsultovala muzičkog urednika Anu Milićević. Januara 1996, zajedno s Dušanom Kaličaninom započinjem emisiju o animaciji – „Animanija”. Kaličanin mi je dobar prijatelj. Zajedno prevazilazimo sujetu koja često vlada TV hodnicima. Znači, počinjemo predstavljanje svih vidova animacije: filmsku, spotove, džinglove, špice…

Četrnaestog februara, na Dan zaljubljenih, Svetog Valentina, Voja Nedeljković, Dušan i ja počinjemo rad na Noćnom programu. Organizujem po prvi put na nekoj televiziji live tattoo. Prijatelj Joca tetovira svoju „žrtvu”. Dovodim Zorana, modnog frizera koji eksperimentiše na mojoj kosi. Trudili smo se da sve bude otkačenije nego uobičajeno. Promovišemo body pirs u Beogradu. Dolaze Sai i Mirjana i uživo demonstriraju, danas tako moderno, bušenje tela. Dovodimo filmske šminkere. Free climbere. Dušan i ja zamalo dobijamo otkaz zbog toga. Organizujemo penjanje u studiju.

Zatim, menja se koncepcija Noćnog programa i ova emisija „Slatko-slano” ustupa mesto emisiji koju danas radim s Nikolom Pandilovićem. Počela sam, međutim, s Nebojšom Cvejanovim kao partnerom. On, zatim, napušta TV pa se uhodavamo Nikola i ja. Zezaju nas na 3K da smo bili dream team: on je san svake tinejdžerke, a ja svakog tinejdžera!
Takođe, radim i emisiju „I to je moda”.

Nedavno, gosti programa „Oko ponoći” bili su članovi Bandži Džamp kluba s Ade Ciganlije! Da li bi smela da skočiš s tolike visine vezana koncem za članak?

Što da ne. Kad može ceo svet, mogu i ja. Sve treba probati u životu. Dogovorili smo se da, čim se vreme prolepša, izvedem pravi skok. Zadad, skočila sam u studiju sa stola u opremi koju su mi obukli.


Dijana Planjanin 1997 - 1
Dijana Planjanin pod objektivom „Super tina” 1997 – 1

Znači, nema straha od letenja?

Nema. To ti je pravo pitanje. Moja velika i neostvarena ljubav su avioni, odnosno pilotiranje. Mada sumnjam da ću ikad imati svoj privatni aviončić. Roditelji su mi obećali upis na kurs letenja. Zasad, to je samo moj san.

Koliko je tvojoj popularnosti doprineo izgled modela i novinarska „brbljivost”?

Mnogo sam brbljiva. Ali to zavisi i od sagovornika. Znaš kako, o muškarcima nikad nisam previše razmišljala. Nisam obraćala preveliku pažnju. Nekako se te stvari uvek dese same od sebe. Nisam ja uzrok tome niti ja namećem situaciju, jednostavno se desi.

Živela si u Austriji. Kad uporediš muškarce tamo i ovde, ima li neke bitne razlike? Koji je uopšte, tip muškarca koji ti odgovara?

Austrijanci ko Austrijanci. Jako hladni. Vole naš tip žena, njihov temperament. Nemam svoj tip muškarca. Važno mi je da je čovek koji je sa mnom duhovit i muževan. Mada, ne mogu reći kako prepoznam muševnost. A duhovit, znači da bude pametan i sposoban. Ne mora da bude visok, crn, sa plavim očima. Zato i imam puno poznanika, a malo prijatelja, još iz detinjstva. Znači, nisam aktivna pri uspostavljanju veze, ali sam aktivna u vezi!

Da li čitaš naš časopis?

Nisam čitala dosad. Ali, moja sestra ga čita i hvali. Juče sam se malo, moram priznati, raspitala o Super tinu…

Temeljno, kao i obično?

Temeljno! Čujem da ste odlični. Svi vas hvale. Pa i Dušan Kaličanin čije mišljenje izuzetno cenim.


Dijana Planjanin 1997 - 2
Dijana Planjanin pod objektivom „Super tina” 1997 – 2

Razgovor vodio: Milorad Pavlović

Fotografije zabeležila: Maya

Naslovna slika obrađena u programu PhotoScape X Pro

Obrada celokupnog materijala: RetroPressAdria

(„Super tin”, 31. januar 1997.)

Please follow and like us:
error0
Tweet 20

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *