Đorđe Balašević Collage 2002

Đorđe Balašević: Koncerti za Ginisa (2002)

Muzika

Januar 2002: I pre i posle najluđe noći pevao je u Beogradu. Kao i (ne baš) svake godine Đorđe Balašević je iz dana u dan punio Centar „Sava”. Nekima su ovi koncerti obaveza, nekima zabava, nekima navika.

Da li vam je tradicija dosadila?

Nije! Prođe godinu dana pa se u međuvremenu zaborave prethodni koncerti. Svaki koncert ima svoju tradiciju. Ne mislim samo na beogradske. Između njih su koncerti na drugim prostorima u potpuno drugom ritmu. Pomalo se uželim tih novogodišnjih iako mi kao sredovečnom čoveku prebrzo prolazi vreme. Kada u martu prođem pored Centra „Sava” gledam u onu crvenu tablu i ne mogu da verujem da će za čas doći novi serijal koncerata. Bliži se trenutak kada ih treba svesti na razumnu meru ali će još nekoliko godina ovaj broj od šest koncerata biti u redu. Ove godine se nastavila dobra atmosfera u kojoj smo se prošle godine rastali. Beograd je u dobrom, svom fazonu i tu nije teško negovati tradiciju.

Da li vam novogodišnja noć ostane u senci koncerata?

Uvek je tako. Nova godina je jedan amaterski praznik. Bila mi je interesantna dok sam bio klinac, čekamo ponoć pa se takmičimo ko će duže da ostane budan. Padao si u nesvest od umora samo da bi sutradan pričao kako si došao kući u šest izjutra! Sada je normalno da se dolazi kasno kući. Mlađe generacije žive uglavnom noću. Zbog svoje nesanice ne mogu da se setim kada sam zaspao pre dvanaest. Nova godina mi je divan praznik zato što je između mojih koncerata. U to vreme nam je najlepše u kući. Olja sve ispuni nekim malim đinđuvama, mirisom vanile i ruma. Volim Novu godinu kao pravi porodični praznik ali bez euforije, vriske, pucnjave… to je božićna verzija svih nas koji nismo imali Božić a zaslužili smo ga.


Balašević u Sava Centru 2001/2002
Đorđe Balašević: Nova godina je amaterski praznik (2002)

Novih dvanaest numera na novom albumu zovu se po ženskim imenima, koja se uopšte ne spominju u pesmama – Od Otilije do Ognjene – Sa Borom Čorbom nekada u istoj grupi, a danas u istoj izdavačkoj kući – Uskoro peta knjiga „Kalendar mog detinjstva”


Ženska imena

Tri dana pre beogradskih koncerata u prodaji se pojavio novi CD Đorđa Balaševića „Dnevnik starog momka”.

Bilo bi bolje da se pojavio mesec dana ranije, kako smo i zamislili. Međutim, ne želim da „pustim” pesme dok nisam potpuno zadovoljan. Sada je sve na mestu, možda bih promenio samo reč ili dve. Nikada ne bih objavio ploču da bih zbog nje imao koncert više. Radio sam je do kraja sa svojim prijateljima i žao mi je što se taj naš prirodni ritam nije poklopio kalendarski da ljudi ipak pred koncert nauče pesme. Verujem da su moji najveći fanovi naučili one najbitnije. Prava provera ovih pesama biće tek sledeće godine u Centru „Sava”!

Svih 12 pesama zovu se po ženskim imenima – Otilija, Anita, Ljudmila, Anđela, Jaroslava, Branislava, Nevena, Ankica, Eleonora, Julija, Ljerka, Ognjena. Kako ste se odlučili koja će imena nositi balade a koja brze pesme?

Sve je smišljeno u cugu. Birali smo imena po svom nahođenju i po nekoj priči koja je išla uz te pesme. Kada smo sve završili videli smo da se sve slaže i da je čak ispunjena ona vojvođanska višenacionalna varijanta. Ima raznoraznih imena, i mađarskih i bunjevačkih. Za mene su ta imena još uvek nerešiva šifra. Kada mi neko kaže „Branislava” ja pitam – a koja je to pesma! Bar je do sada uvek bilo tako. Kada sam pokušao da napravim neki inventivniji naziv pesme nikada ga publika nije pamtila. Uvek su tražili „Pile moje…” iako se pesma zove Predlog tako da će ovog puta imena poslužiti samo kao mali ukras na zadnjoj strani CD-a!

Ili kao razlog više da ih zavole žene koje se baš tako zovu?

Ta imena se, inače, ne pominju u pesmama. To nije ona varijanta – pesma se zove Marina pa sve Marine kupuju ploču. Imena su tu samo kao pasusi pod kojima je ovaj stari momak zavodio te slučajeve u svom dnevniku. Ja sam svoje pesme sa ženskim imenima davno napisao.


Đorđe Balašević jurio 200. beogradski koncert za Ginisa
Đorđe Balašević: Ginis čeka koncert broj 200 (2002)

Ove pesme sadrže sve ono lepo čega se autor zaželeo. U njima protiče Tisa…?

To je prelepa pesma, najdraža mi je. Ima tu raznih pesama, od pravih pastoralnih pa sve do densa i potpuno urbanih, čak i onih koje se bave problemima narkomanije. To objašnjava naziv ove ploče jer su u dnevnik tog momka mogle da stanu razne devojke, razni karakteri, razni žanrovi, kantri devojke, čardaš devojke, bluz devojke, dens devojke, devojke kakve je on imao u svom životu.

Otilija probija led

Prvi spot je dodeljen pesmi Otilija?

Tu pesmu znamo pod šifrom „Lepotuška”. Vrlo slikovita pesma. Bilo bi dobro snimiti je dok ima snega, on je glavni junak pesme. Jedan stih kaže: „Vitlao je Božić jata zvezdana, mrznuo je Dunav nizvodno od Bezdana…”

Iako se odavno nije desilo ove zime je stvarno mrznuo Dunav. To samo potvrđuje da u pesmama ima nečeg proročanskog.

Ploča je izašlla malo ranije kako bi koncerti imali povod više. Izdavač je Hi Fi Centar. Kako ste se odlučili za njih?

Do sada sam svoje ploče sam štancovao i prodavao i sam sebe piratirao. Ovoga puta dileme nije bilo jer su druge izdavačke kuće sa popriličnim repovima u bivšem režimu i pod bivšim moćnicima. Da sam otišao kod bilo koga, publika bi me pitala zašto se prodajem? Hi Fi Centar je već objavio dve moje kompilacije i činilo mi se da je za sada najbolje rešenje. Tu rade mladi momci koji će ovo dobro izneti i naći pravi modus za objavljivanje starih ploča da bi konačno sve bile na jednom mestu. Godinama je to bilo ponižavano i prodavano budzašto. Godinama moja porodica i ja nismo imali nikakvu korist od toga, što je tužno. Lepo se podudarilo što je u Beogradu na dan izlaska ploče cela Knez-Mihailova ulica bila u njenom ritmu. To sam želeo. Najvažnije mi je da pesme stignu do svih koji ih vole.


Đorđe Balašević 2001 - 3
Đorđe Balašević na koncertu u Sava Centru 2001/2002.

Da li vam je bilo važno ko još snima za Hi Fi Centar?

Nisam se raspitivao mnogo i nisam to uslovljavao. Znam da je Bora Čorba objavio album pre mene, tu su i “Neverne bebe”, tipovi koje privatno poštujem. Nema narodnjaka, što mi je bilo važno jer bi bilo strašno da se pojavim u nekoj emisiji s ostalim zvezdama svoje diskogradske kuče, sa zadnjim narodnjacima. Na to sigurno ne bih pristao!

Nekada ste bili sa Borom u istom bendu, danas u istoj izdavačkoj kući?

Ne znam kako se on oseća u istom timu sa mnom, bojim se da će ovoga puta tiraž biti na mojoj strani. Ipak, i Bora i ja znamo da to nije najvažnije. Odavno smo bili u grupi “Rani mraz” i od tada se naše poznanstvo svelo na: “Gde si, majstore?” Smatram da dalje od toga taj odnos neće ni otići.


Koncert za Ginisa

Uz dva dodatna koncerta ovog januara će se održati 120. koncert Đorđa Balaševića u glavnom gradu. Još povodom stotog koncerta spominjala se Ginisova knjiga rekorda.

Tu knjigu drugi sastavljaju i za njih je interesantnije ko pljune udalj više ili neka žaba koja iskoči iz tegle uvis! A neki ubogi kantautor koji u još ubogijoj zemlji napravi 120 koncerata nije zanimljiv! Ovo je lepa cifra, međutim kad se ni kod stote niko nije zainteresovao shvatio sam da ću morati da čekam dvestoti! Sa Ginisom smo se šalili, ali ne verujem da postoji neko ko je održao sto koncerata u glavnom gradu svoje zemlje!


Đorđe Balašević 2002 - 4
Poznanstvo sa Borom Đorđevićem svelo se na: „Gde si, majstore?” (2002)

Posle objavljenih knjiga „Dodir svile”, „Život ide dalje”, „Tri posleratna druga”, „Jedan od onih života”, Đorđe piše petu knjigu „Kalendar mog detinjstva”?

Sad sam negde na pola. Dok ne prođu koncerti nema šanse da nastavim da pišem. Najvažnije je sabiti sve u tri strofe, dok u knjizi neku priču treba razbiti na dvadseset strana. Za to je potrebna druga vrsta koncentracije. Jedva čekam trenutak kada ću u pauzi do proleća pisati.

Davno su mu govorili da nikada neće ponoviti uspeh koji je imala pesma U razdeljak te ljubim iz ’77. godine. A iza njega su hitovi, stihovi, rime, godine… Priseća se kako je porodici obećao da neće pevati posle pedesete!

To je više bilo obećanje meni lično. U jednom momentu su te godine delovale jako daleko. Počeo sam da pevam i pojavio se sa 24 godine. Da mi je onda neko rekao da ću u narednih 25 godina stalno pevati, da ću imati godišnje po šest ili osam koncerata u Beogradu i da će to trajati 25 godina, čoveče! Pa niko ne ostaje duže od godinu dana u ovom poslu, pomišljao sam. Bilo je lako obećati nešto međutim vreme uzima svoje i ne osećam se više prigodno u situacijama kada se treba slikati, pojavljivati. Ta privilegija pripada mlađima i interesantnijima. Pojavljujem se na koncertima i konferencijama za novinare gde me niko ne može zameniti. Pokušavam i da spotove koncipiram tako da u njima drugi igraju pa da budu lepi i šareni.

Jeste li nešto obećali za ovu Novu godinu?

Nisam! Uvek sam imao tu lošu dužnost da u Centru “Sava” poželim ljudima srećnu Novu godinu a uvek sam znao da će sledeća biti lošija. Možda i nisam znao ali je uvek ispadalo tako. Ovoga puta želim da se vratimo nekom dostojanstvu, da ponovo počnemo da zastajemo pored izloga, makar ih samo gledali, da organizujemo sebi putovanja, letovanja, turističke agencije, kredite… da se vrati nešto od onog starog fazona u kom smo živeli. Da ne budemo više crna tačka na planeti i da nas ne zagledaju baš sa svih strana. Veoma se sporo kreću kazaljke istorije, mi smo samo milisekunde. Međutim, stvar se ipak malo pomera i siguran sam da će ova godina biti bar malo bolja od prethodne. A to je već promena!


Balašević peva o Tisi 2001/2002.
Đorđe Balašević: Pesma kroz koju protiče Tisa… (2002)

Razgovor vodila: Jasmina Antonijević

Fotografije zabeležio: Branislav Nacić

Naslovna slika rađena u programu: PhotoScape X Pro

Obrada celokupnog materijala: RetroPressAdria

(„Huper”, 8. januar 2002.)

Please follow and like us:
error0
Tweet 20

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *