Đorđe David sa novim bendom: Muzičari iz Zemuna (2003)

April 2003: Đorđe David, pevač, glumac i P.R. kluba „Izi” nedavno je ostao bez benda „Faz boks”. Međutim, za razliku od „Generacije 5″, sa kojom se ružno razišao, sa momcima iz „Faz boksa” korektno je prekinuo saradnju, čak se i sada druži sa njima. Aleksandar Zafirović mu je pomogao da osnuje novi bend. Trojica u novom timu su veoma mladi ljudi (bubnjar ima samo 16 godina), ali je Đorđe veoma zadovoljan novom postavom, i kaže da su svi veoma ambiciozni i uvek željni dobre svirke.

„U šali volimo da kažemo da će se taj novi bend zvati „Đorđe David i zemunski klan” pošto smo svi iz Zemuna. Naravno, ja sam čovek koji se trudi da bude pozitivno sarkastičan, mada je konotacija vrlo loša zbog situacije od marta ove godine, ovog puta ćemo se zvati „Đorđe David bend””.

Na festivalu „Beovizija” Đorđe David je u revijalnom delu nastupao sa Dadom Topićem. Kaže da je to ostvarenje jednog od njegovih životnih snova…

„Naše prijateljstvo datira od 1986. godine, kada me je Kornelije Kovač uhvatio za uši i odveo u Prištinu da budem bek vokal Dadi Topiću na takmičenju za Pesmu Evrovizije. Od tada smo drugovi, sve vreme dok je rat trajao čuli smo se i međusobno podržavali. Imao sam priliku da čujem njegov novi album i mislim da će Dado opet biti idol nekim novim generacijama.”


Rokerski stav Đorđa Davida 2003.
Rokerski stav Đorđa Davida 2003.

Đorđe je bio jedan od pokretača humanitarne akcije „Sveta Anastasija” pomoću koje su sakupljene igračke, garderoba, knjige i druge neophodne stvari za decu sa Kosova. Tada je najavio i humanitarni koncert.

„Koncert će biti održan kada idejni vođa cele priče gospodin Ilija Bilbija da zeleno svetlo. Za sada još traje humanitarna akcija u auto-perionici hotela „Jugoslavija”, a posle toga ćemo organizovati turneju, čiji će prihod ići u fond za decu bez roditelja. Koliko sam upoznat sve moje kolege će se odazvati na poziv, jer svi su spremni i žele da pomognu deci.”


Đorđe David u sedećem položaju 2003.
Đorđe David u sedećem položaju 2003.

Iako Đorđe najviše voli da novac ulaže u produkciju CD-a, nedavno je snimio spot za pesmu Hoću da pobegnem, za koju kaže da ne priča o odlasku iz grada ili države, već o proteklih deset godina koje su ostavile velike posledice na sve ljude. Planira takođe da uradi spot za pesmu Majko zemljo

„Taj spot nije stavljen u kontekst ove teritorije, već cele planete zemlje. Biće baziran na dokumentarnom materijalu sa našeg prostora, kao i sa slikama sa drugih meridijana.”


Dugo su se po tabloidima prepirali Đorđe i folk pevačica Ćana oko tekstova i muzike koju forsira folk, i kaže da nije morao da izabere njeno ime, jer takvih koji propagiraju tu vrstu muzike, ima mnogo.

„Jednostavno, to je muzika koja udara na niske strasti. Ja to ne mogu da skeniram jer ti tekstovi nemaju poruku. To je muzika koja vuče na Tursku i Grčku, zašto bih slušao u našoj izvedbi kada to oni mnogo bolje rade, jer imaju „to” u svojoj duši i svom grlu. Na primer, za Jelenu Karleušu kažu da je „donela” nekakav novi muzički pravac. Super je to, Jelena je lik za koji sam čuo da ne pije i ne puši. Ja bih strašno voleo, da ako već aludira na Madonu, pored toga što radi na sceni pokuša i da otpeva nešto uživo. Mislim da se ona užasno dobro folira, da je genijalni folirant i da je to uspela da unovči.”


Tekst napisala: Ksenija Konić

Obrada: RetroPressAdria

(„TV Novosti”, 30. april 2003.)

Saznajte i...

Please follow and like us:
error0

Povezani postovi

One Thought to “Đorđe David sa novim bendom: Muzičari iz Zemuna (2003)”

  1. Hello! I’m at work browsing your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the superb work!

Leave a Comment