Dobar, loš, zao: Ne veruj štampi (4. jul 1997.)

Muzika Televizija

Jul 1997: Aleksandar Gajović, sadašnji državni sekretar u Ministarstvu kulture Republike Srbije, bio je tih nesrećnih devedesetih godina aktivan najviše na polju televizije, a u drugoj polovini te decenije je počeo da se vraća i na polje štampe u kojem je bio merodavan osamdesetih godina.

Televizijsku karijeru je započeo na televiziji „Politika” u kojoj je radio tokom prve četiri godine njenog postojanja, odakle je 1994. godine prešao na Treći kanal, gde je radio serijal tok-šou programa „Baš lično”, kao i serijal emisija „Muzički klub” u kom su poznate grupe i izvođači iz domena pop i rok muzike svakog petka držali mini-televizijske koncerte u trajanju od sat vremena.

Već 1996/1997. godine je za tada jedan od najpopularnijih časopisa u zemlji „Super tin”, počeo da piše rubriku „Dobar, loš, zao – Ne veruj štampi”, u kojoj je davao svoje komentare na izjave naših javnih ličnosti iz dnevnih i nedeljnih novina. Jedan takav serijal komentara je upravo pred vama, i to upravo komentari iz broja 42, objavljenog 4. jula 1997. godine.

Jadranka Jovanović, operska pevačica, za „Radio TV Reviju”:

„Kada ovde bude funkcionisala pravna država, tek onda se može reagovati na neosnovane napade. U inostranstvu mi je jedan novinar objasnio da veliki listovi kao „Pari mač” imaju svoje fondove za odštetu onih koje su oklevetali. Neka izmišljotina proda list, a oni onda nadoknade štetu i svi na kraju imaju koristi. Sve je to marketing.”

Teško da bi na ovakvu vrstu marketinga pristao „Telegraf”, „Blic”, „Građanin”, „Demokratija”… Ne samo što su po sadržaju daleko ispod „Pari mača”, već što računaju da Jadranka i njoj slični imaju pametnija posla od povlačenja po sudovima i dokazivanja da se o njima piše koješta. Za sada im je ta računica – dobra. Fondovi se pune za ono što njih, daj Bože, dolazi sutra.


Marina Perazić, pevačica, za „Politiku Ekspres”:

„Nisam planirala da bilo gde nastupim. Ipak, postoje neka prijateljstva koja su trajna i večna, i koja pokolebaju vašu odluku. To je slučaj sa Kikijem i „Pilotima”. Kao autor numere „Kolačići”, Kiki je na neki način opevao i moj život. Ponosna sam što je uspeo da oseti ženski senzibilitet. Novo pojavljivanje u javnosti doživaljavam kao nastavak karijere.”

Iskreno, nisam znao da su njih dvoje „trajni” i „večni” prijatelji. Drugo, nije mi jasno na šta je to ona „ponosna”? Na njegov „uspeh da oseti ženski senzibilitet”!?! Svašta.


Momčilo Bajagić – Bajaga, muzičar, za „Blic”:

Vesna Zmijanac je sjajna pevačica i čast mi je što sam napravio za nju pesmu. Daću pesme u svom fazonu i drugim najboljim solistima folka kao što su Ceca, Mira Škorić, Ana Bekuta… Cenim prave vrednosti u folku. I zato bi, već sutradan, snimio neku pesmu, ako mi odgovara, od najboljih kompozitora narodne muzike: Novice Uroševića, Aleksandra Radulovića – Fute, Miodraga M. Ilića, Dragana Aleksandrića, Miše Mijatovića…

Sada je potpuno jasno zašto mi se na njegovim poslednjim albumima najviše sviđaju Žikine numere. To, svakako, ne mora ništa da znači, osim da je ovo podneblje, možda, dobilo još jednog majstora za velika – folk dela.

Da budemo noćas zajedno, pesma koju je Bajaga napisao za Vesnu Zmijanac 1997. godine

Jovan Memedović, sportski novinar, za „Radio TV Reviju”:

„Želim kritike. Smatram da je sasvim bez sreće onaj koga kritikuje samo familija, dakle – hvale ga! Verujte mi, nema ništa korisnije od kritike iskusnijih kolega…”

Nadam se da je ovu izjavu mog omiljenog sportskog TV komentatora pročitala i – Anja Ranković.


Aida Đedović, novinar RTV Politika, za „Radio TV Reviju”:

„Radio je mnogo kreativniji od televizije iz prostog razloga što nema sliku i što treba uložiti mnogo više truda da bi ste se dopali slušaocu. Na TV se mnogo više vodi računa o vizuelnosti, odelu, kosi, šminki… I taj vizuelni deo oduzima mnogo od suštine, dok je na radiju najvažnije šta ćete reći.”

Posle ove izjave, ostaje nejasno što ova mlada dama uopšte traži na malom ekranu. Jer, kako sama kaže, na televiziji je za utisak odlučujući – izgled!


Goran Bregović, muzičar, za „Blic”:

„Uskoro ću zasvirati i u Sarajevu.”

Brega stvarno i stvarno traži – belaja!


Komentare na izjave pisao: Aleksandar Gajović

Celokupan materijal obradio: RetroPressAdria

(„Super tin”, 4. jul 1997.)

Saznajte i...

Please follow and like us:
error0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *