Ex-Yu Pop-Rock-Dance by „Radio TV Revija” – 13-19. februar 1999.

Muzika

Februar 1999: Na starom, ugašenom domenu, blog RetroPressAdria je često delio stare top-liste najprodavanijh albuma iz domena domaće pop-rok i dens muzike devedesetih godina. E sad, pošto je kreator bloga bio primoran da iz privatnih razloga ugasi stari domen, odlučio je da ponovo objavi sve te liste, kao i da tim listama pridoda neke nove liste.

No, kreator bloga će najpre ići redom te će za početak obnovu starih tekstova na novom domenu započeti sa listom najprodavanijih domaćih albuma iz domena gorenavedenih muzičkih žanrova objavljenih u Radio TV Reviji u broju 13-19. februara 1999. godine. Još jednom će ponoviti da će muzičko opredeljenje kreatora bloga uglavnom biti pop, rok i dens muzika.

Uz sve to, na kraju teksta će biti priložene i prezentacije tri izdanja objavljena u tom broju ovog legendarnog časopisa.

Uvodni deo napisao i celokupan materijal obradio: RetroPressAdria, 28. februara 2019. godine.

Top 10 – Pop muzika – 13-19. februar 1999.

10. „Oružjem protivu otmičara”„Komadić koji nedostaje” (System Records)

9. „Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi”„Seks, droga i Bodiroga” (ITMM)

8. „Duck”„No name” (City Records)

7. Ana Stanić„Metar iznad asfalta” (PGP RTS)

6. „Sunshine”„Neću da se predam” (Metropolis Records)


5. “357” – Domaći zadatak (Centroscena)

Omot albuma „Domaći zadatak" grupe „357" iz 1999. godine
Izvor slike: Discogs.com

4. Željko Samardžić – Nostalgija (Košava)

Omot albuma „Nostalgija" Željka Samardžića iz 1999. godine
Izvor slike: Discogs.com

3. Gru – Vetrenjače (Centroscena)

Omot Gruovog albuma „Vetrenjače" iz 1999. godine.
Izvor slike: Discogs.com

2. “Twins” – Twinsology (City Records)

Omot albuma „Twinsology" grupe Twins iz 1999. godine.
Izvor slike: Discogs.com

1. Moby Dick – IV (City Records)

Omot albuma „IV (Četiri)" grupe „Moby Dick" iz 2004. godine.
Izvor slike: Discogs.com

Prezentacija tri pop-rok albuma iz RTV Revije – broj 13-19. februara 1999.

Gru – Vetrenjače (Centroscena)

Pre četiri godine Gru je kao autentični pionir beogradskog repa sa albumom „Da li imaš pravo?” i hitom na njemu Pravo u raj otvorio vrata popularnosti toj vrsti muzike kod nas. Sam, međutim, tu popularnost nije baš najbolje izdržao, pa su i njegove pesme i imidž kasnije zasjali i u mestimično ružičastim tonovima. Ali, za domaći hip-hop ostao je velika firma. To dokazuje i novim, trećim po redu albumom „Vetrenjače” za trećeg po redu diskografa u karijeri „Centroscenu” koja sve više pažnje poklanja upravo hip-hopu. Mada je malo „spustio loptu”, glavno pokretačko gorivo za Gruove pesme su slike crne svakodnevice oko njega, od kojih on nudi spas kroz lepezu recepata, od bonvivanskog života (Lagana lerka) i spasa u dimu „trave” (Vegeta), do aktivnog otpora takvoj stvarnosti (U vašem svetu) i njemu sasvim suprotnog bekstva u samoubistvo (Nebo ispod zemlje), da bi na kraju zaključio da je ljubav ipak jača od svega toga u pesmi koja zatvara album Dok si bila tu. Gru još ume da bude dovoljno i gorak i duhovit, uz to i autentično buntovan, da se i ovim albumom nađe u onoj grupi domaćih repera koji uspešno spasavaju čast te vrste muzike na domaćem terenu. A da dosegne zadovoljavajuće muzičke standarde, pomažu mu neki iskusni muzičari, poput Neše Japanca i Vlade Negovanovića. U bogatom programu ovog albuma od čak 16 pesama, osim naslovne i već pomenute U vašem svetu, posebnu pažnju zaslužuju i Sanjao sam san, Neću i još neke.


Film – Večne vibracije (Hi-Fi Centar)

Omot licencne kompilacije „Večne vibracije" Jure Stublića i grupe „Film" iz 1998. godine.
Izvor slike: Discogs.com

Jedan od najvećih romantika rokenrola prethodne Jugoslavije Jura Stublić i njegov „Film” dobili su još jednu kompilaciju hitova, ovog puta licencno preuzetih od pravog vlasnika, bivšeg „Jugotona”, sada Croatia Recordsa. Osamnaest numera na ovom albumu nije hronološki poređano, ali prate karijeru Jure i „Filma” od prvog velikog uspeha Neprilagođen, koji im je doneo trijumf na „Omladinskom festivalu” u Subotici 1980, do pesama Dobre vibracije, Doći ću ti u snovima i Ljubav je zakon sa albuma „Zemlja sreće” iz 1989. godine. Posle toga je počeo rat, a Stublić je zapevao veliki hit E moj druže beogradski, potresnu jadikovku koja se do danas ovde naopako tumači (mada je imala brojnu publiku), zbog čega verovatno pesama sa kasnijeg albuma „Hrana za golubove” i nekih singlova na ovoj kompilaciji nema. Ali, tu su: Srce na cesti, Zamisli život…, Pjevajmo do zore, Sjećam se prvog poljupca, Boje su u nama, Signali u noći, Mi nismo sami, Dom, Moderna djevojka

Veliki hit iz 1980. godine “Zamisli život u ritmu muzike za ples”

Vasko Serafimov – Brainstorming (Bagi Records)

Iz susedne Makedonije stiže na naše diskografsko tržište ovaj zanimljiv album koji po ko zna koji put demonstrira urođenu muzikalnost naše braće, ali i njihovu bezrezervnu znatiželju i otvorenost kada je o uticajima drugih vrsta muzike reč. „Brainstorming” je teško svrstati u neki žanr, on najpre pripada „muzici novog doba” (new age) a čak i svojim dizajnom podseća na izdanja čuvenih ambijentalnih etiketa Narade ili Windham Hill-a. Potpisuje ga Vasko Serafimov kao autor, aranžer, programer i majstor na klavijaturama. Pošto je o Makedoncu reč, prisustvo elemenata folklora se podrazumeva, ali ne na onako direktan način kako to čine grupe „Anastasia” ili „Sintezis”, već u stilizovanoj formi koja podseća na neke periode rada grupe „Leb i sol”. Otud ne čudi da se upravo dva člana ove do sada nepreveziđene makedonske grupe pojavljuju kao gosti na ovom albumu: Goran Stefanovski i Bodan Arsovski. Muzika Vaska Serafimova nije namenjena široj publici, od slušaoca ona traži angažman, ali je i potencijalno spremna da mu uzvrati idejom i raspoloženjem. Posebno su zanimljive numere Madness i Via Dolorosa.

Instrumentalna kompozicija “Via Dolorosa” Vaska Serafimova

Top listu i prezentacije albuma je napisao: D. Š.

NAPOMENA: Top lista je sastavljena na osnovu ankete u beogradskim muzičkim prodavnicama.

Celokupan materijal obradio: RetroPressAdria

(Radio TV Revija, 13-19. februar 1999.)


Instagram bonus – objave originalnih segmenata teksta

Top lista najprodavanijih albuma iz domena pop-rok muzike u sedmici od 13. do 19. februara 1999.
Predstavljanje Gruovog albuma “Vetrenjače” iz 1999. godine
Predstavljanje kompilacije grupe “Film” iz 1998. godine pod nazivom “Večne vibracije”

Please follow and like us:
error0
Tweet 20

4 thoughts on “Ex-Yu Pop-Rock-Dance by „Radio TV Revija” – 13-19. februar 1999.

  1. One other thing to point out is that an online business administration study course is designed for scholars to be able to without problems proceed to bachelor’s degree programs. The 90 credit education meets the lower bachelor education requirements so when you earn your associate of arts in BA online, you will have access to the modern technologies in this field. Some reasons why students would like to get their associate degree in business is because they are interested in this area and want to receive the general training necessary before jumping into a bachelor college diploma program. Thanks alot : ) for the tips you provide in your blog.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *