Grupa „Incognito" - foto-sešn za časopis „Frka" 1996.

Incognito – „Ujedinjeni narodi u trinaest muzičara” (1996)

Muzika

Decembar 1996: Beograd je 25. novembra u dvorani Centra „Sava” na nogama sačekao grupu „Incognito” koja je iz Engleske stigla u punom sastavu. Trinaest vrhunskih muzičara i oko pet hiljada posetilaca napravili su spektakl koji se odavno ne pamti u ovom gradu. Bend je pre petnaest godina osnovao gitarista Jean Paul „Bluey” Maunick. Osnovnu jazz orijentaciju postepeno je nadograđivao funk i soul zvukom da bi 1994. grupa došla do vrhunca albumom „Positivity”. Poznati po hitovima: Don’t you worry ’bout a thing, Deep Waters i Still a Friend of mine, beogradskoj publici promovisali su najnoviji materijal sa albuma „Beneath the surface” objavljenog u svetu pre samo mesec dana. Vidljivo uzbuđeni, poneseni sjajnim prijemom i atmosferom, svirali su skoro dva sata, a Bluey je bez maske velike muzičke zvezde ponavljao: „Učinili ste ovaj bend veoma srećnim večeras!”

Samo za čitaoce „Frke” napravili smo ekskluzivan intervju sa članovima benda. Pitali smo jednog od četiri duvača, saksofonistu Chris de Burgh-a:

Kako definišeš muziku koju svira „Incognito”?

Mnogi je nazivaju jazzom ili mešavinom džeza, fanka i soula, ali to je samo dobra muzika moćnog ritma sa puno pozitivnih vibracija. Muzici ne treba definicija, ako ti ne dâ da miruješ – onda je to prava stvar.

Chris de Burgh

Kako ti se dopala beogradska publika?

Fantastična je!

Chris de Burgh

A beogradske devojke?

Bez laskanja, vaše devojke su najlepše na svetu, zaista. Oženjen sam tek šest meseci, ali priznajem da nisam prestajao da gledam u ta prelepa stvorenja sve vreme koncerta.

Chris de Burgh

Gitarista i vođa benda koji je izabrao i sakupio najbolje od najboljih rekao nam je:

Ovaj bend su ujedinjeni narodi u trinaest sjajnih muzičara. Vi i mi smo večeras bili jedno. Pozitivna energija i fanki ritam spojili su nas u čistu ljubav. Ovo je kruna turneje 1996.

Bluey

Razgovoru se priključio i trubač Alexandar Pope Norris:

Šta si očekivao od večerašnjeg koncerta?

Bio sam pomalo nepoverljiv poznajući ovdašnju situaciju, ali pogrešio sam, definitivno sam pogrešio. Zbunjen sam i presrećan…

Alex

Znamo da predaješ muziku na univerzitetu. Šta bi poručio našim čitaocima?

Ja tinejdžera shvatam veoma ozbiljno. Ne treba ih davati moralnim propovedima, samo im ukazati na prave vrednosti. Moja poruka je: slušajte pravi, izvorni džez – Glen Milera, Koltrejna, Gilespija, slušajte „Incognito”, „Brand New Heavies” i „Jamiroquai”. Imajte svoj san, ostvarite ga, ne plašite se. I mislite svojom glavom!

Alex

A onda nam je prišao Avi Leibovitz (Lebovič – nije Jugosloven) i sam počeo:

Ovo je savršena noć, šlag na torti turneje 1996! Puna sala, sjajni ljudi, dobra vibracija. Ceo „Incognito” se slaže u jednom – ovo je najbolji koncert na turneji. Nismo verovali, ali baš nismo verovali da ćete nam pružiti tako dobru zabavu.

Avi

Šta je za tebe dobra zabava?

Kada vidiš da možeš da imaš prijatelje među ljudima koje vidiš prvi put, kada ti se oni potpuno prepuste, željni čiste zabave posle svega što su prošli poslednjih godina. Tužno je kad shvatiš da moraš da se rastaneš od njih. Ali vratićemo se mi. U to sam siguran posle ove večeri.

Avi

Tvoja poruka jugoslovenskim tinejdžerima je…

Imajte poverenja u sebe! Ne divite se lažnim idolima, dobro razmislite o svojim uzorima, tražite prave vrednosti u ljudima. Tako menjatjte sebe i menjaćete svoj život nabolje. Mladi se dive nama, grupi „Incognito”, a u stvari se svako od nas divi upravo vama.

Avi


Incognito Crew 3 - 1996.
Članovi grupe „Incognito” prilikom slikanja za poster 1996. godine

Razgovor vodila: Nevena Ršumović

Naslovna slika: kombinacija postera iz časopisa „Frka” i efekata korišćenih na sajtu canva.com

Prve dve slike priložene u okviru teksta usnimila: Olja Milanović

Sliku kolor-postera iz sredine časopisa (sega-mega poster) je usnimio: A.A.

Obrada celokupnog materijala: RetroPressAdria

(„Frka”, 16. decembar 1996.)

Please follow and like us:
error0

3 thoughts on “Incognito – „Ujedinjeni narodi u trinaest muzičara” (1996)

  1. iz 1996. je prikazao Dion na vrhuncu popularnosti i dalji razvoj njenog muzickog izrazaja. Kako bi privukao siru publiku, album je kombinovao mnoge elemente: opsezne, detaljne orkestarske dodatke i africko pevanje i instrumente poput violine, spanske gitare, trombona, karvakinja i saksofona koji su tvorili novi zvuk. Singlovi su obuhvatali raznolike muzicke smerove: u naslovnoj numeri i

  2. Im now not positive the place you are getting your info, but great topic. I needs to spend a while learning more or working out more. Thanks for excellent information I used to be searching for this info for my mission.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *