Muzička 2001. godina: Dobar start u novom veku

Muzika

Januar 2002: Da kucnemo u drvo, novi muzički milenijum dobro je počeo. Ako prva godina 21. veka počne albumom Zdravka Čolića, a završi se novim CD-om Đorđa Balaševića, ako između ta dva albuma, nove ploče snime Bajaga, „Riblja čorba”, „Zana”, „Neverne bebe”, „Moby Dick”, Goca Tržan, Ceca Slavković, Đorđe David, ako se CD-prvencem oglase mlade snage Nataša Bekvalac, Jellena i ako zablista jedan supertalentovani Vlado Georgiev, onda nema razloga da se žalimo. A bilo je još toga…

Pevačice

Goca Tržan je ponovo proglašena u „Huperu” za pevačicu godine. Ona je uspešno savladala prepreku zvanu „album broj 2″. Objavila je CD „Želim da se promenim”, koji je po raznovrsnosti došao kao logični nastavak prve ploče. Goca je pevala na svim festivalima, održala je ogroman broj koncerata i ponovo vrlo mudro dozirala spotove… Veliki hit bio je njen duet s Tošetom Proeskim 1200 milja, a s albuma, na kojem ima 16 numera (od toga 1200 milja dva puta) izdvojile su se Želim da se promenim, Po mome srcu hodaj, Stranci, Ćutanje. Od četiri festivalske najbolja je svakako Ni na zemlji ni na nebu („Forte 2000″, Sarajevo). Naravno, frka s koncertom za jednog gledaoca u Centru „Sava” nije joj bila potrebna.


Ceca Slavković i Leontina objavile su albume pred kraj godine. Cecin izlet u etno, koji traje već duže, prilično je diskutabilan i njeno sjajno pevanje zaslužuje bolje pesme. S albuma „Pola pola” izdvojili bismo Moje ime je žena, Zbog jednog lepog sna, Majko, Poslednja šansa


Od svega 10 pesama na albumu, Leontina predstavlja četiri već poznate, festivalske… Kako sama kaže Crno pa se ne vidi postala je njena lična karta, zaista odlično otpevano. Od ostalih noviteta, na CD-u „Sledeća” treba spomenuti Sredu i naročito baladu Kad prave ljubavi ginu.


Bukvalno pred kraj godine oglasile su se Jellena i Madam Piano, dobre ploče snimile su Tijana Dapčević i Tanja Tanja, a mnogo se očekivalo i od prvog albuma Nataše Bekvalac. Svega osam pesama je skromna ponuda, ali utisak popravlja njen veliki hit Ne brini. Medijski, bila je izuzetno eksponirana, čemu su doprineli pre svega njen izgled, festival na Malti i prepucavanja s Majom Nikolić.


Pevačica kojoj je mesto u samom vrhu svakako je Aleksandra Kovač. Nema više „K2″, ali ona je u sopstvenoj produkciji objavila odličan maksi-singl, sa tri numere na engleskom. Dokazala je da sjajno peva, ali možda bi širu popularnost ipak postigla pesmama na našem jeziku.


Pevači

Zdravko Čolić i Knez ušli su u 2001. albumima iz prethodne godine. Čolić je obradovao sve svoje fanove pločom „Okano”, pre svega odličnim pevanjem i naravno fenomenalnim koncertom na Marakani. Imao je hitova, ali poželimo mu na sledećem albumu mnogo bolje pesme.

Događaj godine: Zdravko Čolić na Marakani 2001.
Događaj godine: Zdravko Čolić na Marakani 2001.

Knez nas je „uplašio” trubačima u numeri Trešnje bijele, ali su ostale pesme ipak u njegovom fazonu. Na albumu „Daleko visoko” ima odličnih stvari – Moja nisi ti, Led u srcu, Bićeš drugom žena, Miris bagrema, Vjeruj (Budva 2000).


Željko Joksimović, talentovani kantautor, kome je komercijalnost u prvom planu, potpuno se okrenuo novom fahu, u kojem uz etno zvuke, naše i tuđe, uspešno osvaja publiku. Zato peva duet sa Džinovićem, na koncertu mu je gošća Vesna Zmijanac, a nama se najviše dopala njegova Balada


I Željko Samardžić koketuje kako s pop tako i s folk publikom. Njegova ploča „Sentimentalan čovek” mogla bi da se nazove kao Cecina „Pola pola”. Samardžić je sebi napravio imidž, pa se od njega ovakav album i očekuje. Mora se priznati da je odličan pevač, da mu balade savršeno leže, ali da on popularnost traži s narodnim pesmama i orijentalnim aranžmanima. Uz napomenu da mu najviše odgovara urbana šansona, ističemo pesme Mogu još da poludim, Ko si ti da govoriš o ljubavi, Ako odeš i Mirno spavaj moj pjevaču, koju je posvetio vođi „Indeksa” Davorinu Popoviću.


Suptilni pevač Saša Vasić nema sreće. Snimio je odličan drugi album, ali sticajem okolnosti on se gotovo nije ni pojavio na tržištu. Objavila ga je „Košava”, koja se raspala, onda je PGP RTS najavio reizdanje koje nismo ni čuli ni videli. Saša sjajno peva, ima dobre pesme, zaslužio je još bolje mesto na lestvici najboljih. A na ploči „Jednom u životu” lepe melodije – Kad žena plače, Samo ću s tobom trajati, Težak sam na rečima, Jednom u životu, Uvek kad


Prvim solo-albumom oglasio se Đorđe David. Prava R’n’R ploča, koju je David odavno najavljivao. Dobre pesme, odlična interpretacija. Sve su dobre, možda bismo malu prednost dali numerama Nemirne noći i Jutro.


Otkriće godine svakako je Vlado Georgiev. Samouvereno je najavio dobar album, moderan, blizak svetskom zvuku i obećanje je ispunio. Odličan kompozitor, aranžer, pevač, došao je kao melen na domaću pop muziku. Na albumu „Navika” sve je bez greške, a pesme besprekorne – Zbogom ljubavi, Reci mi da znam, Bolesni od ljubavi, Šta bi prijatelji moji, Lažni ljudi, Sama bez ljubavi… Peva isključivo uživo, izbegava jeftinu reklamu a ipak je na njegovoj promiciji bila gužva kakva se ne pamti. Veliko muzičko ohrabrenje.

Osveženje 2001: Vlado Georgiev
Osveženje 2001: Vlado Georgiev

Grupe

I Bajaga i „Riblja čorba” objavili su nove albume. Bajagin „Zmaj od noćaja” vratio je urbani zvuk, koji smo toliko čekali. Zmaj od Noćaja je prvi hit, zanimljiva je Lepa Janja, odlična Da li da odem ili ne (obrada grupe „Clash”). Konačno, tu je i himna Crvene Zvezde, korišćena za film „Ona voli Zvezdu”, koja je i muzički i sportski pun pogodak.


„Riblja čorba” je neuništiva. Posle više od 20 godina, svirka je vrhunska. Lucidni Bora Đorđević s inspiracijom nema problema, na ploči „Pišanje uz vetar” ističu se Crno-beli svet, Srbin je lud, Ljubav ovde više ne stanuje, Duša nije na prodaju, Čekajući čoveka (pesma u prozi), Neka me ubije grom, Daj mi lovu (Pit Taunsend), Prokockan život… Parodije na narodnjake Hoću majko hoću i Po livadi rosnoj mogao je komotno da izostavi s ove ploče.

Moglo bez „Livade rosne": Riblja čorba 2001.
Moglo bez “Livade rosne”: Riblja čorba 2001.

„Hotelska soba” je dosad najbolji album grupe „Moby Dick”. Autorski odlična, produkcijski jaka ploča nudi novo pakovanje Nostalgije i 11 novih pesama, od kojih treba izdvojiti Ona je, Skrivam te, Žedan tvojih usana, E, kad se setim, Svatovi, Na rubu moje usne. Sve veći vokalni doprinos Aleksandre.

Hit do hita: Moby Dick (2001)
Hit do hita: Moby Dick (2001)

S novih 14 numera predstavila se grupa „Neverne bebe” na albumu „Južno od sreće”. To je bend. Rokenrol zvuk, sjajni vokali, ženski i muški, odlična muzika… Sve su numere sjajne, među njima ima i instrumentala i prava, mala poema My Freedom. Gotovo, U beznađu, Ljubav, Kiša, Lica, Dabogda lažem, sve zvuče snažno i moćno.

Moćna ploča: Neverne bebe 2001
Moćna ploča: Neverne bebe (2001)

„Tap 011″ je posle faze, hoće-neće, dokazao da može bez Ivane i Goce. Zvuče drugačije, ali su i dalje vesela, otkačena družina. Na njihovoj „Čudesnoj ploči” zapažene su pesme Grad, Plava, Dan po dan, Ljubavna… Ana i Nataša uspešno su zamenile slavnije prethodnice.


„Zana” je takođe dugopostojeća grupa, naziv njihovog albuma „21″ označava broj godina koliko traju. Novi album je drugačiji, najbolje ih prepoznajemo u numerama Video, Peti dan, Ja sam kriva, Na lažnom postolju. Šteta što se više priča o kvaki i stomaku iz njihove pesme Kvaka, nego o ploči.


„OK band”, „Koktel bend” i „Osvajači” imaju raznovrstan repertoar. S obzirom na to da sviraju gotovo svakodnevno u klubovima, restoranima, hotelima, njihov program mora da bude raznovrstan. Takve su im i nove ploče. Ali, na svakoj ima poneka pesma koja osvoji ljubitelje pop muzike i bendu poveća popularnost.


Albumi

Govoreći o izvođačima spomenuli smo i gotovo sve albume, koji to zaslužuju. Ipak, kao albume godine izdvojićemo tri:

 • “Neverne bebe” – “Južno od sreće”
 • “Moby Dick” – “Hotelska soba”
 • Vlado Georgiev – “Navika”

Jedan od razloga što je muzička godina bila dobra svakako je i pojava novih disko kuća. BK Sound je objavio Čolića, „Moby Dick”, „HI FI Centar” „Riblju čorbu”, Đorđa Davida, „Neverne bebe”, „ITMM” se polako otvara, mada za razliku od prve dve loše komunicira s novinarima. Razočaranje je PGP RTS, kojima je jedina svetla tačka Bajagin album. Da li će ih biti još? City Records i dalje snima mnogo izdanja, ali među njima se uvek nađu i dobre ploče.


I još…

Izdavači se trude da budu konkurentni. City Records objavio je CD „Paket aranžman” („Šarlo akrobata”, „Idoli”, „Električni orgazam”) i „Šest dana juna” grupe „Idoli”. „Hi Fi centar” nudi kompilacije nekadašnjih velikih hitova Čolića, Bajage, „Čorbe”, Balaševića, „Bijelog dugmeta”BK Sound je objavio divan povratnički album veterana Bobe Stefanovića, koji još uvek i te kako dobro peva.


Festivali i stranci

Prošle godine održana su tri festivala: u Budvi, Zrenjaninu i Herceg-Novom. Bio je i festival u Podgorici, ali tu su izvođene pesme koje su već objavljivane, pa se to ne može smatrati pravim, novim festivalom. Uz bolju organizaciju, bolji izbor pesama i manje udvaranja stranim gostima, možda bi i festivali ispunili namenu. Kad smo kod stranaca trčali smo na koncerte Harija Mata Harija, „Seven Up”, Proeskog (on je već tako reći naš), Romane (takođe) i Lea… Ako i ova godina bude kao prošla, ako se ponove ovako dobri albumi, sigurno je da ćemo se potpuno okrenuti svojim izvođačima i domaćoj muzici.


Rezime

Bila je to uspešna godina. Počela je albumom “Okano” Zdravka Čolića, a završila se pločom “Dnevnik starog momka” Đorđa Balaševića. U međuvremenu, oglasili su se i Bajaga, Moby Dick, Riblja čorba, Đorđe David, Goca Tržan, Neverne bebe, Zana, kao i najveće otkriće i velika muzička nada, odlični Vlado Georgiev.

Tekst napisao: Dejan Pataković

Obrada: RetroPressAdria

(„Huper”, 8. januar 2002.)

Please follow and like us:
error0
Tweet 20

22 thoughts on “Muzička 2001. godina: Dobar start u novom veku

 1. Povratni ping: My Homepage
 2. Povratni ping: Website ATM
 3. Povratni ping: Time Management
 4. Povratni ping: TRON
 5. Povratni ping: health
 6. Povratni ping: visit this page
 7. Povratni ping: judi casino online
 8. Povratni ping: graphite anode
 9. Povratni ping: rarest gemstones
 10. Those are yours alright! . We at least need to get these people stealing images to start blogging! They probably just did a image search and grabbed them. They look good though!

 11. In this grand pattern of things you receive an A+ for effort. Exactly where you lost everybody ended up being in all the particulars. You know, it is said, the devil is in the details… And that couldn’t be more true right here. Having said that, allow me reveal to you precisely what did work. Your authoring can be highly persuasive which is probably the reason why I am taking an effort in order to opine. I do not make it a regular habit of doing that. 2nd, even though I can easily see the jumps in reasoning you come up with, I am definitely not sure of exactly how you seem to unite your ideas which inturn help to make the actual conclusion. For the moment I will subscribe to your position but trust in the foreseeable future you actually connect your facts better.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *