NATO protiv muzike – Smetnje u seksu (1999)

Lee Man, Prljavi inspektor Blaža, Žika Milenković i Gru

Maj 1999: Sirene za vazdušnu opasnost i NATO avioni nemilosrdno nam zaustavljaju vreme, ruše planove, želje i snove. Kako su domaći muzičari podneli i kako podnose ova teška vremena. U čemu ih je sve NATO agresija sprečila i zaustavila?

Lee Man:

Upropastiše mi ženidbu: Lee Man (1999)

NATO me je sprečio da se oženim, da otputujem u Ameriku i Englesku i da živim normalno. Što se svadbe tiče, tu priredbu sam originalno osmislio, ali nisam želeo da to bude u ovakvim uslovima. Kada se sve ovo završi ponovo bih voleo da otputujem gde sam planirao. Kriva je politika, a ne narod, ovo je ozbiljna igra protiv celog sveta. I kada bi nas bombardovao Mars, posle toga bih otišao da ga posetim. Zašto da ne? Nadam se da ću se oženiti. Mira negde ima.


Čeda Čvorak (Luna):

„Šta me je sve NATO sprečio da uradim? Sve. Maja i ja smo prestali da funkcionišemo kao Luna, prekinuli smo finiš evropske turneje, izgubio sam inspiraciju, zenemeo sam kao autor, izgubili smo mir i normalan život. Sve mi se poremetilo. Sedimo u kući, nemamo sklonište i uživo posmatramo sve što Amerikanci ne mogu preko CNN-a. Oni mogu uživo da gledaju Madonu i Majkla Džeksona, ali ovo što mi gledamo oni ne mogu. Nadam se da će i oni imati priliku da dožive taj „cool” osećaj. Velika je šteta da to propuste. Nadam se da će se naći „umetnička” organizacija koja će im to priuštiti. Verujem da će ovaj broj „Hupera” izaći u miru i da ćemo se normalno vratiti u život. Čekaju nas pune ruke posla, humanitarni koncerti, prikupljanje novca za obnovu. Čitaocima „Hupera” Maja i ja želimo mir i da ih bog sačuva.”


Oliver Stoiljković:

„NATO me je sprečio da zaradim nešto od nove ploče. Ovaj rat je u stvari počeo zbog mene. Baš kada mi je najzad krenulo, sve je počelo. Rat utiče i na moj ljubavni život. Retko koja žena hoće da pređe preko mosta. Pre rata sam raskinuo s devojkom i sada teško mogu da nađem drugu. Nadam se da neću morati da se ženim u skloništu. Besplatno dajem savete i tešim po kućama. Tamo jedni drugima gledamo u šolju i „bodemo” savete. Ako ovo uskoro ne prestane neće biti ni muzičkih festivala koje toliko volim.”


Dača (Duck):

„Nisam u svom fazonu zbog NATO-a, nemam inspiraciju za zezanje. Ovo nije moje vreme. Mislim da se niko nije našao u njemu.”


Gru:

Prekinuli mu spot: Gru 1999.

NATO me je sprečio da promovišem album i nastupam posle godinu i po dana pauze. Neposredno pred bombardovanje počeo sam da snimam novi spot, ali je i to propalo. Počeo sam da se bavim nekim biznisom, ali i od toga nema ništa. Možda za taj biznis nije kriv NATO jer mi inače te stvari nikada nisu išle od ruke. Propustio sam neka putovanja, kraj sezone na Kopaoniku, istekao mi je pasoš. Na emotivnom planu mi je sve odavno propalo. Hteo sam da kupim računar “pentium” i da na njemu radim muziku, ali je u ovoj situaciji i to suludo. Za sada bih bio zadovoljan i sa nekoliko litara benzina.


Ana Stanić:

„Početak bombardovanja me je sprečio da završim snimanje novog albuma na engleskom. U aprilu je trebalo da odem u London, na odmor… Jedina dobra stvar u ovoj situaciji: naprasno sam dobila inspiraciju i počela da pravim ozbiljne i zrele pesme.”


Prljavi inspektor Blaža:

Kao Bane Bumbar: Inspektor Blaža (1999)

Baš kada sam odlučio da napravim decu počelo je bombardovanje. To je bilo poslednje što mi je preostalo da uradim pre nego postanem čovek, baš kao Bane Bumbar iz serije “Grlom u jagode”. Završio sam osnovnu, srednju, višu školu, verio se, otišao u vojsku, oženio se i kada su na red došla deca rat me je u tome sprečio.

Propali su mi koncerti u Banjaluci i Novom Sadu. Koncert u Novom Sadu je već jednom bio odložen zbog bolesti jednog člana mog benda i (gle ironije) obećao sam publici da me sledeći put ništa neće sprečiti da održim koncert u Novom Sadu, ali postoji viša sila na koju nisam računao. Propalo mi je učešće u kampanji ekološkog kampa Beograda čiji je trebalo da budem promoter sa dve numere ekološke poruke.


Toni Montano:

„NATO bombardovanje me nije ni u čemu sprečilo, samo mi je pomoglo da lakše podnesem odluku da prebijem Nina. Za ostale kojima ću polomiti ruke i noge reći ću vam čim mi moja kontraobaveštajna služba javi gde se nalaze širom Evrope. NATO me je samo omeo u seksu, jer me „uznemiri” znak vazdušne opasnosti.”


Vlada (Fokus):

„NATO mi je „oterao” devojku u Požarevac na mesec i po dana. Tužiću NATO zato što su nam propali unapred zakazani koncerti, od kojih živimo. Učinili su nam uslugu da pevamo na mnogim humanitarnim koncertima gde smo videli koliko je naš narod jedinstven. Anđa je ostala bez dečka, koji je mobilisan. Rat nas je sprečio da uzmemo „Oskar popularnosti”. Nepismeni smo na engleskom, bojkotujemo koka-kolu, pijemo domaću kiselu vodu, pušimo domaće cigarete. Mi smo za Srbiju i uz Srbiju.”


Ivana (Tap 011):

„U trenutku kada je počelo bombardovanje sve moje aktivnosti su bile usmerene na realizaciju novog albuma „Tap 011″, što je naravno prekinuto. Želela sam i da otputujem negde na odmor i posle toga da uradim solo ploču. Sve je to ostalo za neka mirnija vremena.”


Žika Milenković (Babe, Instruktori):

Najjače rokanje na svetu: Žika Milenković (Babe) - 1999. godina

NATO me je sprečio da snimim novu ploču “Baba”. Ovakva situacija je katastrofalna za umetnost. Nisam muzičar koji se pali na muziku u ovim uslovima. Kada smo sa Bajagom nedavno svirali u Rusiji, na jednoj ruskoj televiziji su me pitali šta bih poručio mladima sveta. Jedino što sam mogao i što sam rekao je bilo: “U Jugoslaviji je najjače rokanje na svetu.”


Zorana:

„Počela sam da pripremam novu ploču kada je počelo bombardovanje. Nameravala sam da odem na odmor u etnoselo na Zlatiboru ili u London, ali naravno i ti planovi su se srušili. Ova situacija se odrazila na kilažu mnogih, čak mi se drugarice žale da su se ugojile jer se ne kreću i stalno nešto grickaju. Uskraćeno nam je kretanje, normalne aktivnosti. Bez obzira na sve, neću da mrzim Paju Patka zbog Klintona. Na Trgu sam nedavno videla parolu: „Čak ste i mene izdali – Paja Patak”.”


Citat

“O tome u čemu ih je zloglasni NATO zaustavio govore Ana Stanić, Toni Montano, Zorana, Inspektor Blaža, Gru, Lee Man…”

Razgovor vodila: Branka Gajić-Petričić

Obrada: RetroPressAdria

(„Huper”, 18. maj 1999.)

Saznajte i...

Please follow and like us:
error0

Povezani postovi

One Thought to “NATO protiv muzike – Smetnje u seksu (1999)”

  1. Wonderful work! This is the type of info that should be shared around the internet. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my web site . Thanks =)

Leave a Comment