„Neki novi klinci”: Diskretno ulepšana vračarska vesela škola (2003)

April 2003: Radio-televizija Srbije, „Komuna”, Spomenka Kovač kao scenarista i Mladen Matičević kao reditelj snimili su seriju „Neki novi klinci”, koja će se posle „Lisica” 13 nedelja emitovati na RTS 1, nedeljom u osam uveče. Tretira doživljaje grupe osmaka u jednoj, naravno izmišljenoj, školi na Vračaru u Beogradu.

Vesela škola na Vračaru

„Priča je nastala u Miloševićevo vreme, kada sam imala potrebu da pobegnem od svega što nam se dešavalo. U njoj nema psovki, nasilja, negativne energije i svega onog lošeg čime smo tokom devedesetih bili okruženi. Baš to sam i htela da napišem, pravi veseli sitkom. Nadam se da ova moja vračarska škola neće još dugobiti samo plod mašte, već da će se, uz samo malo više volje, preseliti i u stvarnost”, kaže autor scenarija Spomenka Kovač, supruga poznatog kompozitora Kornelija Kovača. Učešće njene porodice u radu na ovoj seriji zamašno je i „masovno”: Kristina Kovač napisala je muziku, a Anja Kovač igra Roki, jednu od glavnih junakinja.


Ženski deo glavne glumačke postavke tadašnjih 'osmaka' (2003)
Ženski deo glavne glumačke postavke tadašnjih ‘osmaka’ (2003)

Njene drugarice su Mina (Nada Bogdanov) i Sofija (Marija Ivanović) koje žele da postanu „lutke” sa Vračara. Svaka ima svog „princa na belom konju”, baš tu u školi, a da sve bude u redu brinu se profesori kakve mališani u našim školama mogu samo da sanjaju. Aušvic, profesor matematike, koga igra pozorišni glumac Aleksandar Srećković, pomoći će, na primer, Sofiji da svog dečka napravi ljubomornim, a Igor Perović igra lik Travolte, profesora muzičkog, koji sanja o karijeri Elvisa Prislija. Uloge ostalih mališana iz osmog razreda ove vesele škole tumače Ana Mandić, Ana Petrović, Stefan Buzurović, Igor Bećirić, Milan Jovićević, Jovan Damjanović, Milan Trajković, Nemanja Milić, Đorđe Mandić, koji se amaterski i bave glumom. Od starijih glumaca pojavljuju se Branka Petrić kao sekretarica Grozda, Nenad Jezdić kao Rista, Neda Arnerić kao Vokativ, Branka Pujić kao Mis Igi, Dijana Marojević kao Kleopatra, Ljubinka Klarić kao Madmoazel, Danijela Kuzmanović kao Bramaputra, Vojka Čordić kao Rosa, Andrej Šepetkovski kao Sloba Milošević.


Neda Arnerić (Vokativ) i klinci 2003. godine
Neda Arnerić (Vokativ) i klinci 2003. godine

Tekst napisala: J. Ž. (Jelena Živković)

(„TV Novosti”, 9. april 2003.)


Sa junakinjama serije ‘Neki novi klinci’: Diskretno ulepšana škola (2003)

Neke nove klinke: Nada Bogdanov, Anja Kovač i Marija Ivanović (2003)
Neke nove klinke: Nada Bogdanov, Anja Kovač i Marija Ivanović (2003)

April 2003: U nedelju, kada je počelo emitovanje domaće serije „Neki novi klinci”, susreli smo se sa Roki, Sofijom i Minom, glavnim junakinjama ovog projekta. Njihove likove tumače mlade glumice Anja Kovač, Marija Ivanović i Nada Bogdanov, koje su nam odmah stavile na znanje da se ne smatraju glavnim glumicama, jer su svih dvanaest mladih glumaca koji se pojavljuju u seriji podjednako važni. Sve tri su učenice osmog razreda osnovne škole, a pošto im je ovo prvi ozbiljan susret sa glumom, zanimalo nas je kako je došlo do toga.

„Imale smo sreće što je Anjina mama napisala scenario i ponudila nam da se pojavimo na audiciji”, kaže Marija, dugogodišnja Anjina prijateljica. „Tamo smo upoznale i Nadu, koja se takođe prijavila. Svima nam je ovo prvo pravo glumačko iskustvo, mada sam ja godinu i po dana išla na časove glume.”

A kakva je razlika između njihove stvarne i zamišljene škole iz serije?

„U seriji se međusobno druže i dečaci i devojčice, poveravaju se profesorima, akcenat je na prijateljstvu, a sve se posmatra s lepše strane. U stvarnom svetu, na žalost, nije tako, a u našim školama krug prijatelja čini najviše pet osoba. Pri tome se dečaci druže odvojeno od devojčica”, kažu ove tri simpatične devojke, jedna drugu dopunjujući.

U privatnom životu one se, kao i svi mladi, viđaju sa prijateljima, „gluvare”, pomalo se bave sportom, slušaju muziku, čitaju, idu u bioskop ili pozorište i, naravno, imaju simpatije.

Nije im predstavljao problem da šest meseci svakodnevno idu na snimanja, ponekad ustajući i u pet ujutru, trpeći sve ono što i velike zvezde moraju da istrpe – odlaske sa tek opranom, vlažnom kosom na snimanje radi feniranja, ponavljanje određenih scena bezbroj puta, timski rad sa ekipom. Kažu da u školi nisu mnogo ispaštale zbog izostajanja, jer su se spremile i odgovarale unapred, a i profesori ih, kao osmakinje, već dobro poznaju. Sada užurbano uče, popravljajući ocene, jer se bliži kraj školske godine i polaganje prijemnog ispita. Sve bi u gimnaziju, a Anja u internacionalnu školu u kojoj se predavanja održavaju na engleskom jeziku, jer planira da studije nastavi u inostranstvu. Studirala bi režiju i glumu. I Marija se opredelila za glumu, dok Nada još nije sigurna oko izbora buduće profesije. U jednom se sve tri slažu: ovo im je veliko iskustvo i prilika koja se malo kojoj četrnaestogodišnjoj devojčici ukazuje.

Tokom snimanja lepo su se slagale sa svima iz ekipe, razvijajući prijateljstvo i van snimanja, tako da im je teško pao razlaz pri završetku. Anja i Nada ispričale su nam da su se tokom snimanja krupnih kadrova u pretposlednjoj epizodi toliko rasplakale da je šminkerka jedva uspela da ih uteši i popravi razmazanu šminku. No, nadaju se snimanju nastavka, za koji gospođa Spomenka Kovač užurbano piše tekst, a u kojem će se ponovo sastati sa sad već „starom ekipom”.


Tekst napisala: B. J.

(„TV Novosti”, 23. april 2003.)


Obrada celokupnog materijala: RetroPressAdria


Uvodna špica serije ‘Neki novi klinci’ iz 2003. godine
Please follow and like us:
error0

Povezani postovi

One Thought to “„Neki novi klinci”: Diskretno ulepšana vračarska vesela škola (2003)”

  1. Good day! Do you know if they make any plugins to help
    with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.

    If you know of any please share. Many thanks!

Leave a Comment