O Blogu

RetroPress je stranica posvećena pronalaženju, obradi i očuvanju što većeg broja vrednih članaka iz nekadašnje nedeljne štampe (za početak – ono što je objavljeno od devedesetih, pa do današnjih dana, bez ikakvog zalaska u žutu štampu!)

Radi se o časopisima koji su prestali da izlaze (zabavni, muzički i filmski listovi, TV magazini…), koje je autor bloga poslednjih nekoliko godina prikupljao na sve različite načine (kupovina preko internet aukcija, poklanjanje…).

Autor bloga može da se ponosi činjenicom da su sve stranice čiste i pregledane, tako da mu je posao oko izdvajanja i digitalizacije najzanimljivijih članaka i „izvlačenja” sadržaja kompletno olakšan. Svi tekstovi se pretvaraju u tekstualni format, proverava rečenicu po rečenicu, ispravlja, lektoriše – i tek onda objavljuje.

Na taj način se spašava arhiva retkih tekstova osuđenih na propast, odn. doživljavaju svoju premijeru na internetu. Pretraživačima poput Google-a se na taj način olakšava posao indeksiranja i pružanja informacija o popularnim i značajnim ličnostima, fenomenima iz doba eks-jugoslovenske i svetske popularne kulture.

Svi članci se potpisuju – čime se poštuje novinarski rad i čuva uspomena na novinare koji su ih pisali – a RetroPress često i sam dodaje potrebne informacije i lične utiske o vremenu kada su nastali.

Ukoliko neko od novinara iz nekadašnje štampe ne želi svoje tekstove ili slike u ovoj neprofitnoj digitalnoj arhivi, može da se javi na zvaničnu adresu i zahteva njihovo uklanjanje.