Pesma Evrovizije 2004: Ruslana i Sakis Ruvas

Muzika

Maj 2004: Velika euforija je tresla tadašnju Srbiju i Crnu Goru 2004. godine zbog Pesme Evrovizije. Većina ljudi koji su rođeni devedeset i neke godine je tek krenula da se upoznaje sa takmičenjem, dok su oni stariji, koji su Evroviziju pamtili kao takmičenje raskošnih pesama sa revijalnim orkestrom, bili na početku zatečeni zbog toga u čega se takmičenje s vremenom pretvorilo; međutim, s godinama su počeli da se navikavaju na sve to.

Boljeg imena za dizanje rejtinga u našoj zemlji od Željka Joksimovića u to vreme nije nije ni bilo. Svoje drugo mesto je proslavio na veličanstven način, ali taj tekst iz časopisa „TV Novosti” ćemo vam dati u sutrašnjem nastavku. Za današnji dan su planirani razgovori koje su novinari tog časopisa upriličili sa Ukrajinkom Ruslanom i Grkom Sakisom Ruvasom te 2004. godine za potrebe broja 2056, objavljenog četiri dana posle Joksimovićevog istorijskog drugog mesta (19. maja). I, da, ovo je bila prva Evrovizija sa kvalifikacionim polufinalnim večerima.

Ukrajinka Ruslana, pobednica „Pesme Evrovizije”: Amazonka iz Lavova (2004)

Ruslana na evrovizijskom nastupu 2004. godine

U skladu sa nazivom pesme kojom je pobedila u Turskoj i svojoj zemlji obezbedila čast da naredne godine organizuje jubilarno, 50. nadmetanje za „Pesmu Evrovizije”, Ukrajinka Ruslana Ližičko odista poseduje divlju energiju. To znaju svi koji su ikada sa njom sarađivali, a osvedočili su se i milioni gledalaca širom Evrope gledajući njen uraganski nastup u Istanbulu.

Rođena je u Lavovu i na Muzičkom konzervatorijumu stekla diplomu dirigenta simfonijskog orkestra. Sama piše muziku, aranžmane, a ponekad i tekstove za svoje pesme. Ima marketinšku agenciju i dva studija, muzički i video. Uz to, šef je regionalnog odeljenja TV stanice „Inter” u rodnom gradu. Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima i Gran prija „Slavjanskog bazara” 1996. godine (na istom festivalu kasnije je pobedio i Željko Joksimović), 1999. i 2000. izabrana je za ukrajinsku ličnost godine, a njen novi album prodat je u platinastom tiražu… Pet godina u braku je sa Aleksanderom Ksenofontovim, koji je njen menadžer, producent i koautor melodija i stihova.

„Turska mi se posrećila. Već sam bila u Istanbulu i volim taj grad. Kada sam u njega kročila prvi put, imala sam utisak da sam tu već boravila. Možda vučem neke korene iz Turske”, izjavila je posle pobede temperamentna Ruslana, koja je nesumnjivo Ukrajinka od glave do pete.

Majka Nina i otac Stefan (nekada radio na naftnoj platformi u Sibiru) rođeni su na Karpatima, u regiji koja ima, kako tvrdi Ruslana, „lekovito dejstvo na ljude”. U Turskoj su bili uz svoju miljenicu. Od članova najbliže porodice izostala je jedino 13-godišnja sestra, koja u Londonu pohađa školu na engleskom jeziku. Suprug Saša tako ju je svojski bodrio da ne čudi Ruslanina izjava:

„Ovu pobedu posvećujem osobi koja je najviše zaslužuje i koju mnogo volim – svom mužu!”


Mislite li da je „Eurosong” staromodno takmičenje?

„Na žalost, jeste, ali se u svakom slučaju nadam da se moja pesma dopala svima, bez obzira na godine.”

Mogu li ovakve smotre da ujedine Evropu?

„Mogu. Volim ovakve fešte, to je način da stekneš nove prijatelje u svetu muzike, ali i da ostvariš brojne poslovne kontakte.”

Šta radite u slobodno vreme?

„Nemam slobodnog vremena. Sve vreme radim i nikada ne idem na odmor. Ali, dopada mi se takav način života. Muzika je moj život i kada ništa ne radim postajem depresivna.”

Videlo se da ste u odličnoj fizičkoj kondiciji. Kako je održavate?

„Da bi bio uspešan u ovom poslu, moraš da se baviš i sportom. Mnogo vremena provodim u teretani, ali i trčim, plivam… Publika je stekla utisak da je lako igrati uz „Divlji ples”, a nije.”

Ko je uradio kostime za „Divlji ples”?

„Moj suprug je veoma ljut zbog toga što sam odabrala ovu odeću. Misli da je veoma seksi i plaši se da bi zbog toga mogao da me izgubi, odnosno da će u moj život vrlo brzo ući novi muškarac. Kostimi su napravljeni od kože i metala, u etno-militari stilu, i vrlo su udobni. Mislim da izgledam kao Amazonka. U njihovom kreiranju učestvovali su mnogi poznati ukrajinski dizajneri, ali su neke delove izradile zanatlije sa Karpata. Metodi koje oni koriste za neke delove odeće su tajna. Niko nikada nije uspeo da ih kopira.”

Planovi?

„Malo ćemo se odmoriti, a onda nam predstoje nastupi u evropskim zemljama. Već imamo zakazana tri koncerta do kraja maja. Na taj način ću promovisati novi album, koji će biti snimljen na engleskom jeziku. Krajem jula ili u septembru imaću 12 nastupa u SAD, a pregovaramo i o koncertu u Japanu. Dakle, iako sam već postigla mnogo, ova pobeda označava moj novi početak.”


Citat

Ima diplomu dirigenta simfonijskog orkestra, marketinšku agenciju i dva studija – Vežba u teretani, trči, pliva – U braku već pet godina – Sama piše muziku, aranžmane, a ponekad i tekstove za svoje pesme

Razgovor vodila: S. Bijelić (Suzana Bijelić)


Sakis Ruvas, grčki predstavnik: Osvojio ženska srca (2004)

Sakis Ruvas tokom evrovizijskog nastupa u Istanbulu 2004. godine.

Mada je na „Pesmi Evrovizije” osvojio „tek” treće mesto, Grk Sakis Ruvas, uz Željka Joksimovića i Tošeta Proeskog, nesumnjivo je bio veoma zapažen, naročito među pripadnicima nežnijeg pola. Dok su plesačice grejale srca muškog dela publike, Sakis je provokativnim plesom naterao žene na svakojake maštarije. Širok osmeh, blistavo beli zubi i zavodljivo njihanje kukova, čini se, bacili su u zasenak pesmicu Shake It, ali su lansirali novog mediteranskog zavodnika.

Ljubav prema muzici, Ruvas je pokazivao još u mladalačkim danima. Njegove kolege iz razreda sigurno još pamte matursko veče, kada je Sakis svojim imitacijama Elvisa Prislija i „Bitlsa” zabavljao sve prisutne.

Ovaj 32-godišnji lepotan, rođen je na Krfu i odavno je zvezda u svojoj zemlji. Njegov debi singl iz 1991. Par’ta bio je veliki hit, a narednih godina okitio se priznanjima za najboljeg debitanta, najbolju pesmu i nastup i objavio više albuma. Sakis je dao i svoj doprinos u pokušajuma pomirenja Grčke i Turske, pa je 1997. na Kipru zapevao na sceni sa turskom zvezdom Burakom Kidom.

Savršeno građeno telo, za kojim su u evrovizijskim danima uzdisali milioni žena širom sveta, rezultat je napornih vežbi, ali i aktivnog bavljenja gimnastikom. Osvojio je nagrade na više takmičenja, a bio je i član grčkog nacionalnog tima. Njegov besprekorni izgled i veliku popularnost iskoristila je i kompanija Pepsi pa je Sakis jedno vreme bio nosilac njihove kampanje.

Obožava ekstremne sportove, ali i one malo umerenije, poput tenisa i golfa. Kao bivši sportista hrani se zdravo (suši mu je omiljeno jelo), jede mnogo voća i povrća i pije isključivo vočne sokove i mineralnu vodu. Od odeće najčešće nosi farmerke i jednostavne majice, a ako baš mora da se sredi uvek bira Valentinove kreacije (sa kojim je inače odličan prijatelj). Veliki je pobornik prava životinja, a svaki put kada naiđe na lutalice odnese ih kući i nahrani, pa njegova kuća izgleda kao pravi azil za izgubljene životinje.

Privatni život Ruvas je do sada odlično krio pa je tako, čak i na brojnim sajtovima obožavalaca, bilo nemoguće proveriti informaciju da li je zeleoonoki zavodnik gej.


Tekst napisala: A. Popadić (Ana Popadić)


(„TV Novosti”, 19. maj 2004.)

Uvodne reči napisao i celokupan materijal obradio: RetroPressAdria

Saznajte i...

Please follow and like us:
error0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *