Vruća Čokolada

Kakve su prilike i neprilike javne scene? – „Vruća čokolada” Rajka Dvizca (2000)

Film Muzika Televizija

Oktobar 2000: Posle dužeg vremena se blog RetroPress oglašava sa prisećanjem na serijal poznatih satiričnih estradnih tekstova Rajka Dvizca iz časopisa „TV Novosti” „Vruća čokolada”. Neke od njegovih „čokolada” ste mogli ranije da čitate na starom domenu – retrostamp.weebly.com, a posle dužeg vremena će kreator bloga ponovo servirati najzanimljivije tekstove ovog kultnog inđijskog novinara. U skladu sa mesecom u kom se trenutno nalazimo, na redu je izbor aforizama objavljenih 4. oktobra 2000. godine, dan pred čuvene demokratske promene.


Dragana Mirković kaže: „Smatram da čovek pod uticajem lepih stvari koje mu se dešavaju treba da se promeni nabolje, a ne nagore.”

Trebalo bi, ali ne mogu pokondirene tikve da se naviknu na štikle.


Rale Damjanović tvrdi: „Da sam napisao „Sto godina samoće”, ne bih dobio NIN-ovu nagradu.”

Da si to napisao, NIN-ova nagrada ti ne bi ni trebala!


Mini Drajver je ljuta: „Britanci su ti najgori udvarači. Izvedu te na večeru u „Mekdonalds”, čekaju da ti platiš, a onda pitaju da li ti je sestra još slobodna.”

Moraju da pitaju, da znaju od koga će se ogrebati za doručak. Britanci i romantika – k’o kocka leda u vreloj supi.


Glumica i filmski producent Ivana Mihić: „Uglavnom se snima ono za šta je moguće obezbediti novac”.

Onaj ko nema para može da se slika – bez filma.


Hari Varešanović zapomaže „Ne lomi me”, a Mića Vukašinović uzvraća „Sad ga lomi!” („Lomi ga!”). Ne radi se o tuči, nego o pesmama. Kakva estrada, takve i poruke.


Radenko Stojanović Popaj ima rešenje: „Ukoliko mi priđe neka sponzoruša, jednostavno je nateram da ode. Sve se može rešiti sporazumom.”

Kako? Jednostavno joj kaže da nema para, dokaže to izvrtanjem džepova i dotičnoj odjednom splasne interesovanje.


Kamenko Katić primećuje: „Kod naroda na nižem stepenu razvitka izvodi se imitativna magija, gde se nacrta glava neprijatelja ili životinje pa se kopljem gađa.”

Oni na višem stepenu razvitka gađaju televizor kada se na malom ekranu „nacrta” lik neprijatelja. Tehnologija je napredovala, ali se ljudi nisu mnogo promenili.


Ako vas put nanese u tursko letovalište Kušadasi, svratite u prodavnice tepiha. U jednoj od njih ćete pronaći nikog drugog do popularnog hrvatskog pevača Mišu Kovača. On je sa jednim Turčinom suvlasnik velike prodavnice tepiha. Ostario je, osedeo, malo se ugojio ali još se dobro drži. Nemojte biti nestrpljivi, jer onda će vam se obraćati isključivo na engleskom jeziku. Ako je dobre volje, onda na bivšem srpsko-hrvatskom će vam možda otpevati nešto od svojih starih hitova.

Eh, šta je sudbina… Da su bar ti tepisi leteći!


Kakve su prilike i neprilike javne scene? - „Vruća čokolada" Rajka Dvizca (2000)
Stranica časopisa TV Novosti iz koje je izvađen tekst iz rubrike “Vruća čokolada”.

Piše: Rajko Dvizac

Obrada: RetroPressAdria

(TV Novosti, 4. oktobar 2000.)

Please follow and like us:
error0

2 thoughts on “Kakve su prilike i neprilike javne scene? – „Vruća čokolada” Rajka Dvizca (2000)

  1. That is very attention-grabbing, You’re an overly skilled blogger. I have joined your feed and stay up for looking for more of your excellent post. Additionally, I have shared your site in my social networks!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *