Dejan Stanković Collage 1999.

Prvo pa muško – Dejan Stanković: Pijan od etikete (1999)

Fudbal Sport

Novembar 1999: Gost u rubrici „Prvo pa muško” ovog puta je fudbaler Dejan Stanković. Iako je vrlo mlad, već je viđen na krovu Evrope u fudbalskom drim timu „Lacija” iz Rima. Zajedno s „Huperom” vratio se u prošlost i prisetio svojih prvih iskustava.

Prva utakmica

Sa 16 i po godina zaigrao sam u Zvezdi protiv OFK Beograda. To je bilo ’95. godine. Odigrao sam tih dvadesetak minuta iznenađujuće dobro. Ušao sam pri vođstvu od 2:1 za nas i tako je ostalo do kraja. Znao sam da je tog trenutka počela moja velika borba za budućnost.

Prvi gol u Prvoj ligi

Za to sećanje će me vezivati „Radnički” iz Niša. Tada je Zvezda pobedila sa 4:0. Svoj prvenac sam proslavio sa saigračima i, normalno, bio sam presrećan.

Prvi derbi

Za mene neslavan. Taj derbi se odigrao na Marakani. „Partizan” je posle prvih 45 minuta vodio sa 3:1. Ja sam šansu dobio u drugom poluvremenu i pogodio stativu. Do kraja smo smanjili na 3:2, ali je gorčina tog poraza zauvek ostala u mom sećanju.

Prvi poklon

Prvi poklon sam dobio od strica. Bile su to kopačke „copa mondial”. Tada su te kopačke tek bile lansirane na tržište. To mi je ujedno i najdraži poklon.

Prve batine od roditelja

Bio sam klinac i nisam uradio zadatak. Roditelje sam slagao da jesam. Kada su me „provalili”, dobio sam batine od oca. Ipak, to nisu bile neke velike batine, jer je tata uvek bio blaži. Majka je oštrije nastupila i od nje sam dobijao batine za mnoge klinačke gluposti.

Prva ekskurzija

Nikada nisam mogao da idem na organizovane ekskurzije zbog obaveza prema fudbalu. Bilo mi je žao kad svi odu, a ja ostanem sam s loptom. Ipak, na kraju mi se to odricanje isplatilo. Sećam se jednog izleta kada smo išli do rodnog mesta Vuka Karadžića Tršića. Tada valjda nisam imao trening.

Prva pijanka s društvom

Bio sam osmi razred osnovne i s drugovima sam popio nekoliko piva. Tada nam je bilo dovoljno da vidimo etiketu na flaši i već smo bili pijani. Kako sam život nastavio sportskim putem, za piće je bilo sve manje mesta, što mi je drago. Međutim, kada se vidim sa starim društvom, logično je da se po starom srpskom običaju okupljanje zalije.


Dejan Stanković 1999 - 1
Dejan Stanković: Pijan od etikete (1999)

Prvi gol Nišlijama • Sumorni rimski dan • Kopačke na poklon • Prvi put u Diznilendu


Prva ljubav

Ne znam da li je to bila ljubav. Pre bih rekao prva simpatija. Dogodilo mi se to u drugom razredu osnovne škole. Svidela mi se jedna devojčica iz razreda. Imena se ne sećam.

Prvi film

Opet je vezano za klinački period. Krenuo sam u prvi razred i tada sam gledao film „Beli nindža”. Film mi se tada mnogo dopao. To je bio period kada su nindža filmovi bili u modi.

Prvi intervju

Prvi intervju sam dao za televiziju. Igrala su se tri derbija, u tri kategorije. Ja sam igrao za petliće „Zvezde”, a sećam se da je Peđa Mijatović još igrao u prvom timu „Partiana”. Nisam imao niakkvu tremu, kao što je nemam ni na terenu.

Prvo razočaranje

Vezano je za derbi. Nisam imao sreće sa derbijima. Sećam se derbija koji se igrao 8. marta, na Dan žena. Do 42. minuta smo pritisli „Partizan”, a na kraju izgubili čak sa 3:0. Pao sam u veliki bedak i dugo su mi se razne crne misli motale po glavi. To ću uvek pamtiti.

Prvi dan u Rimu

Auu! Teško, mnogo teško. Ne mogu zaboraviti taj datum 24. jul ’98. godine. Stranac u zemlji čiji jezik ne znaš. Još te uhvati nostalgija. Ne možeš ni da razmišljaš ni o čemu, sem o svojoj kući. I to je prošlo. Navikao sam se.

Prvo putovanje

Sa „Zvezdom” sam putovao u Japan na prijateljski meč sa ekipom „Džef junajted”. Sve mi je bilo čudno. Let je dugo trajao, a ja baš i ne volim avione. Bez obzira na teškoće, ta četiri dana će mi ostati u lepom sećanju. Razgledali smo razne znamenitosti Japana, bili u Diznilendu i sve u svemu lepo se proveli.


Dejan Stanković 1999 - 2
Dejan Stanković u reprezentativnom dresu 1999.

Razgovor vodio: Saša Milovanović

Fotografije zabeležio: Branislav Nacić (B. Nacić)

Naslovna slika obrađena u programu PhotoScape X Pro.

Obrada celokupnog materijala: RetroPressAdria

(„Huper”, 30. novembar 1999.)


Bonus – intervju iz „Tempa” iz 1997. godine

Please follow and like us:
error0
Tweet 20

1 thought on “Prvo pa muško – Dejan Stanković: Pijan od etikete (1999)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *