Rap ili dance – pitanje je sad: Ptice pevaju nežno… (1997)

Rap ili dance - pitanje je sad: Ptice pevaju nežno...

Novembar 1997: Da li će rep muzika uskoro postati apsolutni trend i „ubiti” dens muziku koja je najkomercijalniji zvuk na ovim prostorima poslednjih nekoliko godina? Šta je razlog pada tiraža donedavno visokotiražnih dens grupa? Zbog čega „Centroscena”, izdavačka kuća čiji je zaštitni znak bila dens muzika, posle grupe „187″ ulaže sve više u nove i aktuelne rep bendove? „Komuna”, čiji je direktor Kornelije Kovač najviše nade polaže u Grua i Montenigerse. Ništa se ne dešava slučajno. Činjenica je da kasnimo za svetom „samo” desetak godina, ali…

Razgovarali smo sa poznatim reperima i izvođačima pop-dens muzike. Kakve su njihove prognoze i šta će uskoro biti u fazonu – dens ili rep. Rep grupe su krenule ka našem muzičkom nebu, gde su se denseri razbaškarili. Ko će pobediti, presudiće publika.

Vudu Popaj se pojavio kao „otmičar Mišel Fajfer” pre pola godine i s pesmom „Karantin” oduševio publiku. Fura neki čudan, originalan fazon koji je toliko blesav da ne može da bude loš. Popaj je u svemu originalan, takvo je i njegovo mišljenje o našoj temi:

„Neka ljudi rade. Želim sreću i jednima i drugima. Pokušaću da formulišem odgovor na ovo pitanje iako ne vozim Formulu 1. Razlika između dens i rep muzike je kao između „jo” sokova i gotovih jela. Zaključak je „pravda će pobediti”. Smoki je hrskav i ptice pevaju nežno. Denseri pevaju rogobatno. Ja sam jedan od retkih repera koji se ustručava i da peva. Ja sam iznad tih stvari, bavim se klasičnom rep muzikom i neću da krenem nekim drugim muzičkim pravcem. Postoje dve vrste repera. Jedni idu ka densu, a drugi ka hevi metalu. Ja sam u praznini koja je između njih. Jedini pravi reperi su „Robin Hud”. Bitno je da muzika bude dobra, a da li je komercijalna, nije važno. Denseri su u tome deseta ruka, jer iskopiraju domaću stvar koju je neko uzeo iz Amerike, a Amerikanci iz Zimbabvea. Smešno je kada to urade naši dens muzičari.”


Rap ili dance - pitanje je sad: Ptice pevaju nežno (1997) - Vudu Popaj
U praznini između densa i repa: Vudu Popaj

Gala je od samog početka svoje karijere pop-dens pevačica. Za razliku od većine kolega, ona je i autor nekih svojih pesama (trenutno je u „bedaku” i napisala je jednu odličnu baladu za sledeću ploču).

Rep ili dance - pitanje je sad: Ptice pevaju nežno (1997) - Vesna Galiot Gala
Svaki fazon ima svoju publiku: Gala

„Svaki fazon ima svoj period kulminacije, kada dostiže vrhunac i kada je najaktuelniji. Svaki fazon ima svoju publiku i ako vredi, ne preti mu opasnost da bude ugašen. Budućnost rep i dens scene zavisi samo od toga koliko je pravih izvođača i muzike. Čim preovladavaju loši izvođači i autori, ta muzika propada. Naravno, mnogo zavisi i od ukusa publike.”

Gala – “Samo zbog tebe živim” (pesma sa albuma “U oči me pogledaj” iz 1997.) – muzika i tekst: Dragan Brajović Braja, aranžman Dejan Abadić

„Who Is The Best” su reperi koji prete da „pomrse račune” denserima u „Centrosceni”. Nedavno su potpisali ugovor sa ovom izdavačkom kućom koja će objaviti njihov drugi album. Večiti borci protiv trendovske muzike verovatno će u martu iduće godine, kada im se bude pojavio album, biti u trendu.

Dance ili rap - pitanje je sad: Ptice pevaju nežno... - Who Is The Best
Urbanija publika sluša rep: Who Is The Best

„Mi pratimo trendove sa zapada i sasvim je logično da dens bude zamenjen repom. Drago mi je što je sve više rep populacije. Urbanija publika sluša rep muziku. Nadamo se da oni koji slušaju rep to ne rade samo zbog trenda, već zato što to vole. Na sreću, kod nas postoji više vrsta i podvrsta repa, čak četiri – pet vrsta. „Sunshine” su malo „tvrđi”, Gru je neka „mekša” varijanta. „Tap 011″ su začetnici dens pokreta kod nas, bez obzira na to što mnogi neće da im priznaju. Izdavačke kuće žure da objave više rep albuma, jer znaju principe tržišta. Ne verujem da su shvatili da je rep bolji od densa. Njihov princip je „Uzmi pare dok možeš.”


WITB u spotu za hit “Baby” sa njihovog prvog albuma “Welcome to Belgrade” iz 1996. godine.

Leontina je pop-dens pevačica koja je za svoju dušu snimila i neke pesme u soul-rep fazonu. Bori se pre svega za dobru muziku: Baš takve numere odabrala je za svoj drugi album koji će se uskoro pojaviti.

Rap ili Dance - pitanje je sad: Ptice pevaju nežno (1997) - Leontina
Dens je u opasnosti: Leontina

„Ne mislim da postoji borba između densa i nazovi repa. Postoje dve vrste repa: geto rep, inspirisan dubokim emocijama, bilo socijalnim ili ljubavnim i komercijalni rep koji se pravi iz nižih pobuda. Kao što je do skoro bila hiperprodukcija densa, tako je sada aktuelna hiperprodukcija ove druge vrste repa. Pravi rep ima svoju publiku i ne ide ka komercijali po svaku cenu. Dens publika će sigurno preći na stranu komercijalnog repa jer je on namenjen dens publici. Mnogi denseri su bili „reperi” – pričali su u svojim pesmama. Postoji dosta klinaca koji se „lože” na rep, a ne mogu da ga rade jer nemaju kvalitete. Od repera jako verujem u grupu „ACME”, Vudu Popaja i „Sunshine”. Dens mora da krene korak napred inače se neće dobro provesti.”


Kreator bloga nije mogao da embed-uje spot pesme “Zaslužio si sve”, verovatno iz razloga što je zaštićen, pa je embed-ovao audio snimak. Ova pesma se našla na albumu “Style” grupe ACME iz 1997. godine, a Leontina je učestvovala u stvaranju teksta ovog hita.

Vudu Popaj

Denseri pevaju rogobatno.

Montenigersi

Želimo jaz između repa i densa.

Gru

O densu sve najgore.

Moby Dick

Perspektiva je pop muzika.

Leontina

Dve vrste repa.

Montenigersi su „dobro upakovani” reperi koji su prošli na prvu loptu. Njihov poslednji hit So i tekila dopao se svim generacijama. Nove pesme i drugi album pojaviće se u proleće sledeće godine.

„Činjenica je da hip-hop muzika sve više uzima maha. Nije nam cilj da budemo bolji od densera, niti da im „uzmemo vlast”. Samo želimo jaz između densa i repa. Tu bi mediji trebalo da povedu računa i da nas ne stavljaju na zajedničke top-liste. Dosta je zanimljivih likova na našoj muzičkoj sceni. Većina voli da sluša sve što je aktuelno, nebitno kako se to zove. Drago nam je što je sve više repa, a mislimo da je jako dobra grupa „357″.”

Dance ili rap - pitanje je sad: Ptice pevaju nežno (1997) - Montenigersi
Prodor repa: Montenigersi

„Tap 011″ su više dens atrakcija nego što su dens bend. Milan, Pera i Đole su nekada bili „Tapiri”, pevali su o planeti „Fanky” gde nema podela i stranki. Onda su im se priključile Ivana (ex-WITB) i Goca i pevaju nešto sasvim drugo.

Rap ili Dance - pitanje je sad: Ptice pevaju nežno... (1997) - Tap 011
Dens ili rep, nema frke: Tap 011

„Trenutno su u vrhu i rep i dens. Kod nas su se denseri prvi pojavili, a reperi su im se prilagodili. Mi smo od početka furali neki svoj fazon densa sa pričom. Nas trojica nemamo nikakve veze s pevanjem, dok je poznato kako Ivana i Goca to rade. Podela na rep i dens nas nije bacila u frku jer se i rep i dens podjednako slušaju.”

Hit “Lesi” sa istoimenog EP izdanja iz 1997. godine.

Gru je pre dve godine „otvorio vrata” reperima snimvši rep album, koji je publika odlično prihvatila. Trenutno osmišljava pesme za sledeći album koji neće snimiti dok ne bude potpuno siguran da su pesme dobre i po meri publike.

Rap ili Dance - pitanje je sad: Ptice pevaju nežno... (1997) - Dalibor Andonov Gru
U repu ostaju oni sa zaštitnim znakom: Gru

„Tačno je da je rep sve slušaniji, ali je ipak više onih koji slušaju dens muziku o kojoj nemam lepo mišljenje. Ne bih voleo da rep postane mainstream, da traje pa da se ugasi. Voleo bih da se rep radi komercijalno i da ostane dalje od komercijale. Izdavačke kuće sve više pažnje pridaju repu. Oni sve rade zbog novca, a klinci kupuju rep izdanja. U rep muzici će ostati i istrajati oni koji imaju svoj zaštitni znak i pretpoznatljiv fazon, kao što su „Sunshine”, „WITB”, „Robin Hud”. Stalno treba ići korak napred. Moj novi album će sigurno biti rađen po tom principu, ali još ne znam na koju stranu.”

Spot za njegov prvi veliki hit “Pravo u raj” sa prvog albuma “Da li imaš pravo” iz 1995. godine.

„Mobi Dik” su u pop-dens fazonu. Misle da je perspektiva u pop muzici, mada nemaju ništa protiv ostalih pevača i žanrova. Snimili su spot za njihov možda najveći hit do sada Nostalgija, priveli kraju novu Zoraninu ploču, a Srđan o prilikama i neprilikama repera i densera misli:

Želim i jednima i drugima da opstanu. Trend dolazi i prolazi. Mi u svojoj muzici koristimo sve što je novo i dobro. Perspektiva je u pop muzici i sve je više muzičara koji je rade i koji joj se vraćaju. Nijedna vrsta muzike neće propasti. I pank je oživeo, a sigurno će se to desiti i sa heavy metalom u skorije vreme.”

Rap ili Dance - pitanje je sad: Ptice pevaju nežno (1997) - Moby Dick
Nijedan muzički žanr neće propasti: Moby Dick

Činjenica je da će se uskoro pojaviti albumi Vudu Popaja, grupe ACME, Montenigersa, mlade rep grupe „Full Moon”, i dalje su aktuelni „187″, Gru, WITB, Sunshine, Robin Hood, 357…

Dens populacija će uskoro čuti nove albume Zorane i Dr. Iggy-ja, u pripremi je novi album „Đogani Fantastika”, „Ducka”

Publika će zaista moći da bira. Nadajmo se da će izabrati najbolje.


Tekst napisala: Branka Gajić-Petričić

Fotografije snimio: Branislav Nacić

Obrada: RetroPressAdria

(Huper, 25. novembar 1997.)

Please follow and like us:
error0

Povezani postovi

Leave a Comment