RetroPressAdriaInstagram – 2. 3. – 30. 3. 2019.

Muzika Sport Televizija Uncategorized

Mart 2019: Bliži se kraj marta meseca, a tim povodom ćemo remizirati čime smo vas obradovali na našoj Instagram stranici u prethodnom periodu. Poznato je da smo u poslednje vreme pojačali aktivnost na našoj Instagram stranici, te vas ovaj put u jednom tekstu podsećamo na to šta smo to objavljivali na Instagramu u prethodnom periodu. Kao bonus u celoj ovoj priči će biti priloženi tekstovi koje smo dostavili kao gostujući blogeri.

1. Legendarni sportski komentatori: Ilija, Milan i Vlada

BK televizija je izrodila brojna TV lica koja su svoju afirmaciju stekla upravo preko ove nezaboravne beogradske televizije. Neki od njih danas rade na drugim TV stanicama, a neki su ostali u medijima u drugačijem obliku kao radnici javnih i privatnih ustanova. Neke od zvezda koje je izrodila ova TV kuća su i sportski komentatori Ilija Kovačić, Milan Bošković i Vladimir Mijaljević.

Kovačić je na BK TV pratio NBA ligu, što i danas čini na televiziji Sport Klub; pre nego što je prešao na Sport Klub, radio je po odlasku sa BK televizije na konkurentskoj televiziji B92; pored toga što je na B92 radio pregled sportskih dešavanja u sklopu vesti ove televizije, komentarisao je, naravno, i neizbežnu stavku iz njegove biografije, a to je NBA liga; da se odlično snalazio i u drugim žanrovima, govori i njegovo vođenje kvizova „Pitanja za šampiona” i „Super genije” na spomenutoj TV kući. Početkom ove decenije je napustio „devedesetdvojku” i nastavio da radi samo na Sport Klubu.

Na ovom najvećem sportskom kablovskom kanalu, naravno, komentariše i neizbežnu stavku njegove karijere, pogađate – NBA ligu, a pored toga je komentarisao i mečeve Crvene Zvezde u Evroligi i Evrokupu. Takođe, on je bio i PR KK Crvena Zvezda.

Vladimir Mijaljević je po gašenju BK TV radio na Televiziji Foks, da bi pred kraj prošle decenije prešao na Radio-televiziju Srbije gde, uglavnom, komentariše njegovu neizbežnu stavku u karijeri – teniske mečeve. Naravno, prati i fudbal i atletiku.

Milan Bošković je BK televiziju napustio 2003. godine i prešao na B92 gde je radio do 2015. godine. Ostaće upamćeno da je komentarisao Ligu Šampiona na toj televiziji (2003-2009), teniske turnire Vimbldon i Rolan Garos, kao i Jadransku ligu u košarci. Takođe, vodio je i preglede sportskih dešavanja u vestima ove televizije, baš kao i Kovačić. Danas radi za regionalni ogranak televizije „Al Džazira” gde vodi sportsku emisiju „Tribina”.

Danas vas RetroPressAdriaInstagram rubrika podseća na sliku u kojoj se nalaze njih trojica iz slavnih dana, zabeleženu 1999. godine u časopisu „Radio TV Revija”.


Vladimir Mijaljević, Milan Bošković i Ilija Kovačić 1999.

2. Hit rok-album iz 1996. godine

Grupa „Van Gogh” je 1996. godine za PGP RTS izdala četvrti studijski album „Hodi” koju je Zvonimira Đukića Đuleta i ekipu zadržala na samom vrhu srpske alternativne/rok scene. Časopis „XZ Zabava” je u prvom broju objavljenom oktobra 1996. ovaj album opisao kao „ploču koja je obeležila rok sezonu”, što uistinu i jeste tako. Najveći hitovi sa tog izdanja su bile numere: Put, Polje snova, Kiselina, Delfin i Klatno, koje su i danas nezaobilazne na set-listi njihovih nastupa.

Reklama za album “Hodi” grupe “Van Gogh” iz 1996. godine

3. Još jedan uspešan album “Otmičara” iz 1996.

Zrenjaninski power pop sastav „Oružjem protivu otmičara” je nakon vrtoglavog uspeha njihovog debitantskog albuma iz 1995. godine punom parom započeo sa radom na drugom albumu. Leto 1996. je obeležila njihova obrada legendarnog hita Mladiću moj grupe „Zana” koja im je donela kartu za potpisivanje ugovora sa tada novoformiranom diskografskom kućom Automatik Records (današnji Mascom Records).

Za spomenutu diskografsku kuću su oktobra te 1996. godine objavili svoj drugi album „BarbieCue”. Pored spomenute „Zanine” obrade, slušale su se i autorske numere Vidim se, 1000 i Saša Ajdanov. Taj album im je doneo još veću popularnost u odnosu na prvi, ali nisu se baš nešto najbolje izborili sa tim, te su ubrzo nakon tog albuma odlučili da obustave rad do 1998. godine.


Reklama za album “BarbieCue” grupe “Oružjem protivu otmičara” iz 1996. godine – izvor: “XZ Zabava”, oktobar 1996.


4. Ponovo “Otmičari” – epizoda “Komadić koji nedostaje”

Kada smo već kod Nikole Pavkovića, Dragane Mrkajić i ostatka ekipe, vredi spomenuti i da je blog RetroPressAdria objavio i njihovu sliku iz vremena kada su promovisali spomenuti album „BarbieCue”, originalno zabeleženu u časopisu “XZ Zabava” 1996. godine…

Zrenjaninski “Otmičari” iz vremena kada su promovisali album “BarbieCue” 1996. godine

…kao i članak iz časopisa „Radio TV Revija” u kojem je najavljeno snimanje i izlazak njihovog trećeg albuma „Komadić koji nedostaje” iz 1998. godine, ujedno i poslednjeg na kojem je glavni ženski vokal i gitarista bila Dragana Mrkajić. Album se u prodaji pojavio 15. decembra 1998. godine, ali reklamna kampanja je obustavljena zbog NATO bombardovanja i grupa se u međuvremenu ponovo raspala. Vođa ovog sastava Nikola Pavković, inače jedini preživeli iz originalne postave, rad „Otmičara” nije obnavljao sve do izlaska albuma „Maštoplov” iz 2002. godine.

Najava snimanja i izlaska trećeg albuma “Komadić koji nedostaje” popularnih “Otmičara” iz 1998. godine

5. Još malo muzičkih reklama…

U prvom broju „XZ Zabave” objavljenom oktobra 1996. godine, koji je inače predstavljao nastavak časopisa „Vreme zabave” pod uređivačkom palicom Petra Lukovića, objavljene su još nekoliko vrednih muzičkih reklama. Prva takva je za album „Naposletku” Đorđa Balaševića, upamćenog po istoimenoj pesmi i baladi Uspavanka za dečaka

Reklama za album “Naposletku” Đorđa Balaševića iz 1996. godine

Posle laganijeg ritma prelazimo na nešto žestoko i provokativno, a to su ni manje ni više nego Bane Bojović i njegov sastav „Sunshine”, poznat po žestokoj kombinaciji rep i rok zvuka. Nakon uspeha prvog albuma „Ljubavna likvefakcija” iz 1995. godine, o čijem smo reizdanju iz 1998. pisali u ovom mesecu, juna naredne 1996. su za diskografsku kuću Metropolis Records izdali drugi album eksplicitnog naziva pod pristojnijom skraćenicom „Sh. G. T. M.”. Prvi hit sa tog albuma je bila numera Miss J (Budi tu), a ostali hitovi su bile numere Misli mene gone i ‘Ombre.

Reklama za drugi album “Sh. G. T. M.” grupe “Sunshine” iz 1996. godine

Ista diskografska kuća (Metropolis Records) je u to vreme objavila kompilaciju „Ustani i kreni” na kojoj su se našli najveći hitovi brojnih sastava koji su snimali za tu kuću, a mesto u ovom reklamnom bloku novih izdanja iz časopisa „XZ Zabava” je našla i reklama za prvi album grupe „Veliki prezir” iz 1996. godine, koji je upamćen po hitu Samo tebe znam.

Metropolis Records reklame iz 1996. – kompilacija “Ustani i kreni” i prvi album grupe “Veliki prezir”

Kultni beogradski sastav „Darkwood Dub”, koji danas više ne postoji, objavio je 1996. godine za kuću „B92″ svoj drugi album „U nedogled”, koji ih je ustoličio na vrh alternativne muzičke scene Srbije. Upamćen je po numerama: Treći Vavilon, Filadelfija, Hej! Gringo!, Ja te potpuno razumem i Kolotečina.

Reklama za album “U nedogled”, drugi po redu u diskografiji grupe “Darkwood Dub” iz 1996. godine.

Za kraj muzičkih reklama iz oktobra 1996. je sačuvana reklama za kompilaciju poznate zrenjaninske grupe „Instant karma”, koja je 1996. godine za kuću Take it or leave it Records objavila kompilacijski album „RollOver – Godine oktopoda 1987-1996″. Pored dobro poznatih pesama, mesto na kompilaciji su našle i dve nove numere – Sunce i ljubav i Ne možeš mi ništa, za koju je tekst napisao Cane iz „Partibrejkersa”, koji je bio i gostujući vokal u numeri.

Reklama za kompilaciju grupe “Instant karma” iz 1996. godine

Kao bonus u ovom muzičko-reklamnom bloku smo odlučili da ubacimo reklamu za izdanja kompanije “Mascom” iz aprila 1997. godine. Posebno obratite pažnju na deo teksta – “Originalni inostrani muzički naslovi za 99 dinara”, što znači da je tada bilo lakše ljudima da dođu do originalnih inostranih muzičkih izdanja. A danas? Ko ima velike pare, može da ih priušti…


5. Recenzije@RetroPressAdriaInstagram

Još malo ćemo se u sklopu rubrike RetroPressAdriaInstagram zadržati na prvom broju časopisa XZ Zabava od oktobra 1996. Zbog čega? Zbog toga što su u tom časopisu, kao i u svakom normalnom muzičkom časopisu, bile objavljivane recenzije. Bilo je bezbroj recenzija u tom prvom broju, kao i u svim narednim, a ovaj put smo izdvojili tri:

Recenzija albuma „Sh. G. T. M.” grupe „Sunshine…

Recenzija albuma “Sh. G. T. M.” grupe “Sunshine” iz 1996. godine

Kompilacija Metropolis Recordsa „Ustani i kreni” iz 1996. godine:

Predstavljanje kompilacije “Ustani i kreni” Metropolis Recordsa iz 1996. godine

I, za kraj, jedno inostrano izdanje: povratnički album „Older” pokojnog Džordža Majkla izdatog te 1996. godine, koji je upamćen po hitovima Jesus to a child i Fastlove.

Predstavljanje albuma “Older” Džordža Majkla iz 1996. godine

6. Reklame na XZ Zabavi

Naravno, kao i svaki drugi časopis, i „XZ Zabava” je objavljivao „obične” reklame za najbolje domaće i svetske brendove. RetroPressAdriaInstagram vam predstavlja nekoliko njih iz oktobra 1996. godine:

Reklama za nagradnu igru „Soko Štarka”:

Nagradna igra “Soko Štarka” iz 1996. godine

Reklama za nezaobilazni pejdžer, poznat kao „Page Boy”, preteču današnjih mobilnih telefona:

Reklama za “Page Boy” iz 1996. godine

I za kraj reklama iz časopisa „XZ Zabava” sledi reklama za „Chupa Chups” sa grupom „Tap 011″:

“Tap 011” u reklami za Chupa Chups

7. Reklame iz Politikinih izdanja

Opet će se redakcija rubrike RetroPressAdriaInstagram zadržati na reklamama, ali ovaj put na red dolaze reklame iz „Politikinih” štampanih izdanja. Tačnije, odabrane su reklame iz časopisa „Radio TV Revija”, „Tempo” i „Ilustrovana Politika”:

Još jedna reklama za „Auto svet”, ovaj put u boji:

Reklama za časopis “Auto svet” iz 1999. godine u boji

Reklama za porudžbinu kolekcija stripova „Talični Tom” i „Asteriks”:

Reklama za porudžbinu kolekcija stripova “Talični Tom” i “Asteriks”

Reklama za flipse iz kombinata „Takovo”:

Reklama za flipse iz kombinata “Takovo”

Još jedna reklama za proizvode kompanije „Takovo” iz 1998. godine za krekere „Sirena”.

Reklama za krekere “Sirena” iz 1998. godine

Mesto u ovom reklamnom bloku su našle i dve reklame „Telekom Srbije” iz 1998/1999. godine. Prva takva pod nazivom „Dala sam uslov – dobiću mobilni” datira iz novembra 1998.

Reklama za “Telekom Srbiju” iz 1998. godine

Naredna reklama je iz novembra 1999. godine pod nazivom „Vidim ti dobitak!”

Reklama za “Telekom Srbiju” iz 1999. godine – Vidim ti dobitak!

Usluga E-Bank konkurentskog “Mobtela” iz novembra 1999:

Mobtel, novembar 1999. – “Nova usluga za novi vek – elektronsko plaćanje preko interneta”

Reklama za čuveni „Game Boy” iz 1994. godine:

Reklama za “Game Boy” iz 1994. godine

I za kraj ovog reklamnog bloka, reklama za „Sony FD Triniton” televizor iz juna 1998 godine:


8. Zvezde BK televizije

Obe slike koje je redakcija rubrike RetroPressAdriaInstagram postavila na svoju stranicu datiraju iz novembra 1999. godine. Na njima se nalaze tadašnje zvezde BK televizije.

Prva priložena sa slike je Maja Japundža, danas Nikolić, koja je u to vreme ukratko predstavljala ličnosti sa naše javne scene u emisiji kratke forme „Portret”.


Maja Nikolić (Japundža) 1999. godine

U nameri da izađe iz ustaljenog obrazovno-informativno-dokumentarnog šablona programa, televizija BK je na jesen 1998. godine pokrenula zabavno-muzičku emisiju „Brojač”, prvu u istoriji te televizije. Voditeljke ove popularne emisije namenjene mladima su u periodu od 1998. do 2001. godine bile Irena Bojković (danas Karaklajić) i Ivana Baltić (danas Baltić-Aleksić). Da se ovaj pokušaj pokazao uspešnim, govori i činjenica da je sve to bila osnova za jačanje ovog segmenta programa u prvoj polovini naredne decenije na koju se nadovezalo i pokretanje diskografske kuće BK Sound, o kojoj će kasnije biti više reči.


9. Hit-diskoteka

Takođe, RetroPressAdriaInstagram je objavio i tekstove najpopularnijih svetskih hitova iz 1994. i 1995, objavljivanih za to vreme u časopisu „Huper” u brojevima od 1. novembra 1994. i 7. februara 1995. godine.

Za početak idemo malo ka bržem ritmu koji nam donosi popularna danska pevačica Whigfield u hitu iz 1994. godine Saturday night.


Mesto su našle još i sledeće numere: Confide in me Kajli Minog

Endless love Maraje Keri i Lutera Vendrosa

…još jednom Kajli Minog s baladom Put yourself in my place

legendarni „Gansi” u obradi Sympathy for the devil takođe legendarnih „Stounsa”…

…još malo balada sa legendarnim Madoninim hitom Take a bow

… i za kraj hit-diskoteke – još jedan sentiš: Always od Bon Džovija


10. Snimanje serije “Kod male sirene”

Odmah nakon završetka bombardovanja, 1999. godine, Radio-televizija Srbije je svojim gledaocima pružila humorističku seriju „Kod male sirene” rađenu u koprodukciji sa producentskom kućom Monte Royal Pictures. Serija je snimana za vreme NATO agresije, tačnije, poslednjih dana odigravanja ove milosrdne operacije, o čemu će biti više reči u narednim mesecima. Vredi spomenuti da su u njenoj realizaciji učestvovali brojni vrhunski glumci poput Bate Paskaljevića, Bode Ninkovića i Vlaste Velisavljevića, kao i reditelji Vlada Aleksić i Zdravko Šotra. Takođe, u seriji su učestovale i brojne javne ličnosti, o čemu će biti više reči u toku narednih meseci.

Sa snimanja serije “Kod male sirene” 1999. godine

11. “Zlatni melos 2001” u Sremskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica je 2001. godine bila domaćin nekada ugledne dodele estradno-muzičkih nagrada „Zlatni melos” i tu funkciju je ovaj grad obavljao do 2004. godine. „Radio TV Revija” je u broju aktuelnom od 10. do 16. marta 2001. godine napravila kratak izveštaj sa prve od četiri dodele ovih nagrada u sremskoj prestonici.

Izveštaj sa dodele nagrada “Zlatni melos” u Sremskoj Mitrovici 2001. godine

12. “Vil i Grejs” ponovo među Srbima

Kultnu američku humorističku seriju „Vil i Grejs” ovih dana ponovo mogu preko Telekom Srbije da prate na njihovom kanalu „Star TV”, a tokom premijernog prikazivanja je ova serija izmenila dve televizije – najpre se emitovala na televiziji Studio B, pa potom na televiziji B92. Koliko je ova serija bila voljena i kod nas, govori i činjenica da je četvoro glavnih glumaca iz ove serije redakcija „Radio TV Revije” postavila na naslovnu stranu časopisa u broju od 10. do 16. marta 2001.

Junaci serije “Vil i Grejs” 2001. godine – naslovna strana “Radio TV Revije”

13. Šta se slušalo u domenu domaće pop-rock-dance muzike?

Za početak, odgovor na ovo pitanje ćemo vam dati prilaganjem top-liste najprodavanijih albuma u periodu 13-19. juna 1998. godine, koji će u tekstualnoj formi biti obrađen u narednim mesecima.


Već u sedmici 3 – 9. oktobra 1998. je prvo mesto na listi najprodavanijih albuma čvrsto držala grupa „Luna”.


A u sedmici između 10. i 16. marta 2001. godine je najprodavaniji album, očekivano, imao Zdravko Čolić sa tada aktuelnim albumom „Okano”, koji je bio prvo izdanje tada novoformiranog diskografskog ogranka BK televizije. Upravo on je otvorio vrata mnogim izvođačima iz domena različitih muzičkih žanrova koji su imali priliku da bar jedan album objave za tu kuću kao što su: sestre D’n’D, grupa „Moby Dick”, Dejan Cukić, Boba Stefanović, Toše Proeski, Jelena Karleuša, Aca Lukas, Lepa Lukić, grupa „187″ i mnogi drugi…Za kraj ovog segmenta će biti priložena top-lista radija „Košave” iz emisije „Ekstra Top 15″ u sedmici između 13. i 19. juna 1998.


14. Međunarodne Huper top-liste

Kako je redakcija časopisa „Huper” sredila top-listu za 1. novembar 1994?

…a kako za 7. februar 1995?


15. RetroPress recenzije: Filip Žmaher i Who is the Best

U broju od 13 – 19. juna 1998. godine je „Radio TV Revija” predstavila prvi (i za sada) jedini album beogradskog pevača Filipa Žmahera

…a u broju od 3. do 9. oktobra 1998. album „Play”, drugi po redu u diskografiji Aleksandra Džankića i njegove grupe „Who is the best”.


16. Sportska poslastica

Za kraj pregleda slika je sačuvan poster tadašnjeg košarkaša Partizana Miroslava Radoševića iz 1998. godine.


17. Bonus-materijal: članci napisani za portal Uzkafu.info

Takođe, mogu da se pohvalim i člancima napisanim za novoosnovani portal „Uz kafu.info”:

O emisijama “Kad se san ostvari” i “Garaža” iz 1998. godine

TV sedmica na srpskim televizijama od 21. do 27. marta 1998.

Do nekog sledećeg pregleda – doviđenja!


Autor teksta: RetroPressAdria

Naslovna slika: kombinacija slike preuzete sa sajta pixabay.com i logoa sajta kreiranog od strane Katerine Petković.

(RetroPressAdria, 30. mart 2019.)

Please follow and like us:
error0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *