RoxetteCollage2000

Roxette za „Huper": CD – klasični Ferari (2000)

Muzika

Jul 2000: Posle grupe ABBA, Švedska je lansirala mnogo grupa koje su osvojile Ameriku i Evropu. Među njima svakako najistaknutije mesto zauzima duo „Roxette”, s kojima je na dodeli svetskih nagrada u Monte Karlu razgovarala naša novinarka. Posle pet godina pauze snimili su album „Have A Nice Day” i najavljuju da će još dugo biti na svetskim top listama.

Iako se za glavne muzičke centre smatraju Engleska i Amerika – nije zanemarljiv ni muzički doprinos Švedske. Njihove grupe su uvek bile zanimljive i vrlo lako dobijale etiketu – popularne. Na početku je to bila samo ABBA, a onda kreću i ostali… „Europe”, „Roxette”, „Ace of Base”, „The Cardigans”… Čak je i Riki Martin odlučio da snimi duet sa švedskom pevačicom Mejom. Tema ovog teksta je grupa „Roxette”, koja je tokom karijere prodala više od 40 miliona albuma. Prošle godine su objavili album „Have a Nice Day”, s kojim su bez problema osvojili Svetsku muzičku nagradu (World Music Awards) 2000. godine, kao najtiražniji bend u Skandinaviji.

Pričali smo s grupom „Roxette” u Monte Karlu neposredno posle proglašenja. Mari i Per u ovom trenutku imaju istu boju kose i dalje su neverovatno zagriženi za muziku i radovali se kada su čuli da su njihove pesme popularne i kod nas. A publika u sali „Sporting Club” u Monte Karlu dobila je na poklon i hit I Wish I Could Fly uživo. Znači, svetu je i dalje potrebna grupa „Roxette”?

Da, to je tačno. Svetu je potrebna grupa „Roxette” više nego ikad. Zašto? Zato što ljudi i dalje „umiru” za pesmama sa pravim melodijama. A naše sve pesme imaju melodijsku tradiciju. Mi nikad nismo jurili za trendovima.

Mari

Potrebno je da postoje grupe kao „Roxette”, mada toga možda nisu svi svesni. Uostalom, mi smo uvek surfovali na svoj način i propuštali velike talase. U 90-im su dominirali hip-hop i „dance” zvuci, naravno i „Guns’n’Roses” i „Nirvana” i mnogi grandž-predstavnici. Ipak, mi ostajemo pop izvođači koji vole melodiju. Proučavanjem američke top-liste došao sam do zaključka da je pesma grupe „Aerosmith” „I Don’t Wanna Miss a Thing” prva rok pesma koja je bila na prvom mestu u Americi (1998) posle velike pauze, od benda „Mr. Big” (1992). Šta se dešavalo između njih? Uglavnom dance, hip-hop i grandž. Ali, Mari i ja se slažemo da za pravi pop uvek ima mesta.

Per

Posle albuma „Crash! Boom! Bang!” mnogi su predviđali da se bliži kraj još jednog super dueta. A onda, ipak, novi album, prošle godine. Da li ste imali tremu od povratka posle pet godina?

Priznajemo da je pauza bula duža nego što smo planirali, ali bio je red da se i mi malo odmorimo. „Roxette” su radili non-stop od 1988. do 1995. Bilo je to sedam intenzivnih godina. Toliko su i ABBA i Bitlsi bili aktivni. Turneje i promocije su, ipak, zamorne. Uostalom, mi smo celu 1998. proveli u studiju i osmišljavali nove pesme. Ne, nije bilo ni malo straha ni treme. Mari i ja smo, ipak, iskusni muzički vuci!

Per

Dobili smo decu i mislim da deca zaslužuju najveću pažnju kada su mala i kad rastu. S druge strane, da nismo napravili pauzu, verovatno ne bismo napravili i jedan jak album sa 14 novih pesama. Pauza je bila zdrava i korisna!

Mari

Kada pišete nove pesme, da li razmišljate o tome kakav će plasman doživeti na top-listama i da li će ponoviti prethodni uspeh?

U muzici je sve neizvesno. Ako imaš večitu ambiciju da budeš u prvih pet na top-listi i očekuješ ogromne tiraže, naći ćeš se u panici kad-tad. Tako ne funkcionišu stvari, čak ni za U2. U tom slučaju ne može da te uhvati frka i pritisak zbog prethodnog uspeha. Zato treba da se razvijaš, unosiš nove ideje i trudiš da pesme uvek budu sveže i uzbudljive.

Per

Muzika se jedina računa. Po meni je glavna stvar da imaš inspiraciju i da si zadovoljan konačnim rezultatom. Ne treba se opterećivati brojkama, to je već matematika.

Mari

Roxette 1999/2000
Roxette: Na top listama kao kod kuće (2000)

Kako biste opisali aktuelno izdanje „Have a Nice Day”?

Najkraće rečeno – to je ferari. Savremena klasika!

Per

Album je uzbudljiv, hrabar i nema rok trajanja. Neposredan je i dopadljiv.

Mari

Koja vam je omiljena Roxette pesma?

Neverovatno teško pitanje, ali reći ću: „The Look”. U priči zvanoj Roxette ona ima najznačajnije mesto! To je pesma za sva vremena.

Per

To zavisi od trenutka i raspoloženja. Omiljena pesma grupe „Roxette” jednog dana mi je „The Look”, drugog „It Must Have Been Love”, a uvek volim da čujem i „Joyride”.

Mari

Kako Roxette pišu pesme?

Čim sednem za klavir, odmah dobijem inspiraciju. Naravno, prvenstveno za balade, ali kad smo snimali album u Španiji, mnoge stvari su se preokrenule. Kod kuće mi je postalo suviše haotično, jer čim su deca oko mene, nema šanse da radim nešto ozbiljno. Zato tek u studiju mogu da se koncentrišem.

Mari

Što više dece imaš, počinješ da pišeš brže pesme. I, naravno, uz ekstra dodatak i ponavljanje slogova na na na… Kao u našoj pesmi „Waiting For The Rain”.

Per

Roxette 2000 - 2
Njihova pesma je „The Look”, koja bi i danas napravila bum (2000)

I pored uzbudljivog Roxette života, Mari i Per nisu zapostavili ni solo-karijeru. Mari je 1996. objavila peti album na švedskom „I En Tid Som Vår”, a godinu dana kasnije Per se oglasio izdanjem „The World According To Gessle”. Čak su propevali i na španskom…

Snimili smo kompilaciju naših balada na španskom jeziku „Baladas En Español” koja je bila izuzetno lepo prihvaćena. Ostvarili smo platinasti tiraž u Španiji i zlatne ploče u Argentini, Venecueli, Meksiku i Čileu.

Mari

Da li ste ti i Mari ikada izašli na sastanak?

Ne, nas dvoje nikada nismo imali romantičnu vezu. U našem slučaju je to uvek bio odnos brata i sestre.

Per

Grupa „Roxette” je pravi pop fenomen. Prodali su preko 40 miliona albuma, 15 miliona singlova i četiri puta su bili na prvom mestu američke top-liste singlova. Išli su na dve velike svetske turneje i lansirali hitove koje voli i peva ceo svet. Na početku karijere Mari i Per su imali svoj put i sarađivali su sa različitim bendovima u rodnoj Švedskoj. Godine 1978. Mari (20) je pevačica i pijanista u grupi „Strul”, a Per (19) postaje pevač, gitarista i kompozitor benda „Gyllene Tider”, koji su sami finansirali svoj debi mini album. Ali, 1985. „Gyllene Tider” se raspadaju, a Mari svojim drugim albumom postaje glavna švedska ženska pevačka snaga. I mada su je savetovali da ne kvari svoju solo-karijeru u usponu, Mari prihvata predlog disko-kuće EMI i pristaje da sa Perom osnuje duo „Roxette”. Singlom Neverending Love (1986) „Roxette” postaju glavni hit leta u Švedskoj. Per je svoje pesme predvišene za treći solo-album uložio na prvenac „Pearls of Passion”, kojim „Roxette” ostvaruju ne preterano velike, ali značajne pozicije u Evropi.


Roxette 2000 - 3
Roxette je grupa koja mora da postoji: Mari i Per (2000)

Godine 1988. počinje ostvarivanje sna. Objavili su drugi album „Look Sharp” i kreću na turneju po Švedskoj gde su Mari i Per glavne zvezde. Njihovom svetskom proboju kumovao je, verovali ili ne, jedan američki student koji je bio na studentskoj razmeni u Švedskoj. On je kada se vratio kući ubedio di-džeja radio-stanice KDBW u Mineapolisu da pusti pesmu The Look samo jednom. To je bilo dovoljno. Slušaoci su non-stop zvali telefonom i tražili ponovo istu pesmu. I odjednom Roxette imaju ogroman hit u Americi, iako ploča nigde ne može da se kupi. Disko kuća EMI je 1989. pohitala da što pre objavi album „Look Sharp” u Americi, koji je odmah stigao na top-liste u 24 zemlje, a „The Look” postaje šampionski singl na američkoj top-listi. Usledilo je još jedno prvo mesto hitom Listen to Your Heart i evropska turneja. Godinu dana kasnije, Roxette imaju mega hit – baladu It Must Have Been Love, koja se nalazi na saundtreku iz hit-filma „Pretty Woman” (Zgodna žena) i donosi im još jedno prvo mesto.


Roxette 2000 - 4
Surfuju na svoj način propuštajući visoke talase – Roxette (2000)

Posle trećeg albuma „Joyride”, Mari i Per su se već navikli na život pop-zvezda. Ponovo su prvi u Americi. Počinje velika turneja. Album se prodao u preko 10 miliona primeraka. Godinu dana kasnije već je u igri četvrti album „Tourism” sa udarnim hitom How Do You Do, a iste godine Mari ostvaruje uspeh i četvrtim solo-albumom na švedskom. „Roxette” su 1993. bili prva grupa van engleskog govornog područja koja je za MTV snimila koncert „Unplugged”, plus hit Almost Unreal sa saundtreka „Super Mario Bros”. Počinju pripreme za novi album i značajne porodične stvari. Mari dobija prvo dete, kćerkicu Jozefin, a Per se ženi dugogodišnjom devojkom Asom Nordin.

Peti album „Crash! Boom! Bang!” obeležio je 1994. godinu. Na satelitu se vrte spotovi Sleeping In My Car, Run To You, Fireworks, počinje još jedna svetska turneja i gostovanje na prvoj dodeli evropskih MTV nagrada u Berlinu. Iste godine Mari se udaje za Jozefininog tatu – Mihaila Boliosa.

Između dva albuma – „Roxette” su 1995. objavili kompilaciju „Don’t Bore Us – Get To The Chorus” sa velikim hitovima, plus nove pesme June Afternoon, You Don’t Understand Me, She Doesn’t Live Here Anymore i I Don’t Want To Get Hurt. Iste godine Per ponovo okuplja ekipu „Gyllene Tider”, ali samo za nekoliko svirki. Počinje da piše solo-pesme i nove stvari za nekadašnju grupu 1996, a Mari objavljuje peti švedski album i dobija sina Oskara. Per i Asa su 1997. pozdravili dolazak na svet sina Gabrijela. I konačno počinje razmišljanje o albumu „Have a Nice Day” čiji hitovi se smenjuju na radiju i satelitu. I šta sad?

Nastavljamo tamo gde smo stali. Nismo se umorili od muzike, imamo šta da kažemo i ne osećamo se ugroženo od poplave dečačkih i devojačkih bendova, koji ipak traju samo jedno leto!

Mari

Svaki slobodni trenutak korisitmo za pisanje pesama, znači bićemo prisutni još mnogo godina. Uostalom, uzmite samo pesmu „The Look” – ona bi i u ovom trenutku napravila bum na svetskim top-listama, zar ne?

Per

Roxette i Ivana Pataković 2000.
Susret u Monte Karlu 2000: Ivana Pataković sa duom Roxette

Razgovor vodila: Ivana Pataković

Naslovna slika urađena u programu „Photoscape X Pro”.

Obrada celokupnog materijala: RetroPressAdria

(„Huper”, 11. jul 2000.)

Please follow and like us:
error0

2 thoughts on “Roxette za „Huper": CD – klasični Ferari (2000)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *