SP u Košarci 1998: Šampioni planete!

Košarka Sport

Avgust 1998: Deveti avgust 1998. godine je ostao posebno upamćen u istoriji srpske i, uopšte, košarke u tadašnjoj „trećoj Jugoslaviji” zato što je reprezentacija SR Jugoslavije osvojila titulu prvaka sveta u Atini, mestu koji je naša država pokorila još tri godine ranije osvojivši titulu prvaka Evrope. Povodom 21. godišnjice od ovog istorijskog uspeha, a i činjenice da tadašnjeg kapitena, a sadašnjeg selektora Sašu Đorđevića ove 2019. godine u Kini čeka težak zadatak da ponovi isti uspeh koji je postigao kao igrač te 1998. godine, podsećamo vas na to kako je časopis „FIBA basket” ispratio ceo ovaj uspeh u 15. broju objavljenog avgusta 1998. godine.

Plavi košarkaši najbolji na planeti: Na krovu sveta (1998)

Doček košarkaša u Beogradu održan 10. avgusta 1998. godine.
Doček košarkaša u Beogradu 1998.

Jugoslovenska trobojka ponovo se vije na krovu sveta. Po četvrti put u istoriji košarkaških svetskih prvenstava. Plavi asovi, posle osam godina i neučestvovanja na prethodnom kupu najboljih reprezentacija planete u Torontu, vratili su u Atini zlato osvojeno u Argentini. Sa novom generacijom koja je najavila nastavak dominacije jugoslovenske košarke.

Otkazi velikih asova – Divca, Danilovića i zabrana učešća „Grcima” Guroviću, Tarlaću i Stojakoviću, nisu izbacili iz koloseka plavu četu. Stegli su zube i tokom priprema maksimalno radili kako bi se što bolje spremili za iskušenja u Atini.


Slavlje posle finala u Atini 1998.
Slavlje posle finala u Atini 1998.

Samo oni znaju kako im je bilo tokom iscrpljujućih mesec i po dana rada u Beogradu i na Kopaoniku. Desetkovani zbog povreda koje su kao prokletstvo pratili igrače koji su tada bili na okupu, izabranici Željka Obradovića svaki trening su odrađivali kao da ih je bilo barem duplo više. Nisu, međutim, svi cenili njihovo zalaganje. Tokom priprema, javnost je više obraćala pažnju na igrače koji nisu došli, nego na momke koji su do poslednjeg atoma snage izvršavali zamisli stručnog štaba ne bi li baš oni bili ti koji će obući plavi dres na 13. Svetskom šampionatu.


Đorđević, Bodiroga i Šćepanović 1998. godine.
Đorđević, Bodiroga i Šćepanović 1998.

Želja im se ispunila, a pojačani kapitenom Sašom Đorđevićem, koji se timu pridružio samo par dana pre prvenstva, plavi su u grčkoj prestonici ponovo zadivili svet. Nizali su lake, ubedljive, ali i teško izvojevane pobede, pretrpeli i jedan poraz, ali u svakom susretu, kako je mnogo puta ponovio Željko Obradović, svi igrači su pokazali koliko žude da stignu do trona i svima pokažu svoje vrednosti.

Tokom šampionata, svi su se upoznali sa vanserijskim kvalitetima Željka Rebrače i Dejana Bodiroge, dva ubedljivo najbolja igrača na turniru, ali za njima nisu zaostajali ni Obradović, Tomašević, Topić, Berić, Šćepanović, Lukovski, Bulatović…


Željko Rebrača podiže pehar 1998. godine
Željko Rebrača 1998. godine

Plava četa novih junaka, uvek je znala kako da protivniku održi lekciju, po igri, disciplini, zalaganju… Zato zasluženo uživaju u osvojenom zlatu. Zato su i zaslužili veličanstveni doček u zemlji na koji su poslednjih godina već navikli.

Obećali su da će nas i sledeće godine posle Evropskog prvenstva u Francuskoj takođe obradovati, možda u drugačijem sastavu, sa asovima koji nisu bili u Atini, ali i sa mladima koji su u Italiji stigli do naslova najboljih u Evropi. Svejedno je, naša košarka imaće i ubuduće čime da se ponosi.


Željko Obradović, Dušan Ivković i Milenko Topić 1998. godine
Treneri Obradović, Ivković i igrač Milenko Topić 1998. godine

Tekst napisao: Dejan PotkonjakAtina 1998.

Šampionski prizori sa Atine 1998.
Prizori sa Atine 1998. – 1. deo

Mi smo šampioni! Atina je drugi put za četiri godine postala zlatna za plave košarkaše. Prvo su osvojili Evropu, sada su stigli do svetskog trona.

Paklene utakmice, rivali, atmosfera. Sve je to, izgleda, odgovaralo momcima Željka Obradovića da pokažu koliko mogu, koliko su jači od ostalih. Protiv sebe imali su gomilu problema koje nisu bile vezane za parket. Bili su, međutim, iznad svega, a postali su još veći kada su primili pehar, pevali jugoslovensku himnu, radovali se sa navijačima.

A, naši ljudi na tribinama bili su posebna priča. Njih dve-tri hiljade znali su da nadjačaju i pet puta brojnije Grke, da bodre plave i kada nije išlo. Znali su, valjda, da predstavljaju čitavu naciju koja je bila uz malu četu naših košarkaških divova. Za to zaslužuju čistu „desetku”, jer delić zlatne medalje je njihov. Najviša ocena, svakako, pripada igračima i stručnom štabu. Ponovo su nas neizmerno obradovali, ponovo su najbolji!

Vidimo se sledeće godine u Parizu, u novom pohodu na Stari kontinent!


Navijački prizori sa Svetskog prvenstva u košarci 1998.
Jugoslovenski navijači u Atini 1998.


Bonus tekst – Nike

Poznati proizvođač sportske opreme NIKE ne zadovoljava se postignutim, već u svakom trenutku teži razvoju svojih proizvoda, a veliku pažnju poklanja košarkaškom sportu. Posebna grana u koju se mnogo ulaže je izrada patika.

NIKE svaku patiku dizajnira drugačije, u odnosu na tip igrača, u zavisnosti da li je on bek, krilo, krilni centar ili centar. Nova generacija NIKE košarkaške obuće već je počela da se prodaje u Americi, a od ove sezone može da se nađe i u Evropi. Osim čuvene AIR JORDAN linije, koja je doživela 13. evoluciju, u centru pažnje su modeli TOTAL AIR FOMPOSITE MAX (za centre), AIR UPTEMPO MAX i AIR OPERATE UPTEMPO (za krila), AIR ZOOM T-BUG FLIGHT, AIR TEAM MAX ZOOM, AIR TEAM FACE UP i AIR TEAM DIME (za bekove). Deo jugoslovenskih novinara koji su izveštavali sa 13. Svetskog prvenstva u košarci sa novim NIKE modelima upoznali su se u „NIKE VIRTUAL CAFE” u Atini, a domaćini su bili i Ričard Šubruks, NIKE marketing menadžer za Evropu i poznati jugoslvoenski košarkaški stručnjak Marin Sedlaček.Tekstove „Atina 1998.” i „Nike” je takođe napisao: Dejan Potkonjak

Sve fotografije zabeležio: Nebojša Paraušić

(„(Novosti) FIBA basket”, avgust 1998.)

Please follow and like us:
error0
Tweet 20

1 thought on “SP u Košarci 1998: Šampioni planete!

  1. I’m still learning from you, while I’m making my way to the top as well. I definitely liked reading everything that is written on your website.Keep the information coming. I loved it!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *