Specijalno za TV Novosti, sa Pesme Evrovizije, iz Istanbula: Željko je broj jedan (2004)

Željko Joksimović na beogradskom aerodromu 2004.

Maj 2004: U glamuroznom stilu Željko Joksimović je iz Beograda krenuo put Istanbula, gde našu zemlju predstavlja na Eurosongu, isto tako je i dočekan u turskoj prestonici. Na aerodromu celu delegaciju sačekao je ambasador Srbije i Crne Gore Ljubomir Milovanović, koji im je poželeo dobrodošlicu i odmah im saopštio da su favoriti. Iako su još u Beogradu članovi grupe bili ubeđeni da će se odlično plasirati, te rečenice su im odmah podigle moral. Kao što su i očekivali, svaki minut tokom tih deset dana pripremljen je do najsitnijeg detalja, a vremena za odmor imali su vrlo malo. Čim su stigli i smestili se u hotel, da bi osetili atmosferu obišli su i salu u kojoj se održava Eurosong, i bili su oduševljeni. Posle toga rađene su tonske, scenske i rediteljske probe. Prvog dana svi učesnici obišli su Bosfor i istorijske znamenitosti Istanbula. Dok su krstarili na prelepoj jahti, uz društvo novinara iz pedeset evropskih zemalja i naša delegacija je uživala.

Željko Joksimović na krstarenju u Istanbulu 2004. godine
Željko Joksimović na krstarenju u Istanbulu 2004. godine

Željko je bio u epicentru novinarskog interesovanja, davao je intervjue, a novinare je oduševio kada je na instrumentima sazu i kavalu odsvirao i otpevao pesmu Lane moje.

Po proceni turske javnosti Željko Joksimović od početka je jedan od favorita, pored Belgijanaca i Izraelaca. Baš kao i nedeljama pre toga, kada je skoro na svim internet kladionicama bio kotiran na prvom mestu.


Na beogradskom aerodromu pred polazak u Istanbul 2004. godine
Na beogradskom aerodromu pred polazak u Istanbul 2004. godine

Naši specijalni izveštači – menadžer iz Podgorice Srđan Noveljić, Vedran Strukar (novinar „Večernjeg lista” iz Zagreba) i Boško Jakovljević, urednik „Sitija” sa Pinka, dele istovetno zapažanje da je od svih pevača koji učestvuju na Eurosongu – Željko Joksimović najzanimljiviji i medijski najatraktivniji. Čak su i njegove konferencije za štampu, prenose nam kolege sa lica mesta, bile najposećenije, a posle otpevanog jednog dela uživo od novinara je dobio gromoglasan aplauz.


Sa konferencije za štampu posle održanih posle jedne od održanih proba u Istanbulu 2004. godine
Sa konferencije za štampu posle održanih posle jedne od održanih proba u Istanbulu 2004. godine

Međutim, posle prve konferencije 6. maja, nije sve završeno uspešno. Hrvatski novinar je pevaču postavio pitanje oko toga kako je rešio slučaj sa srpskim tabloidom oko plagijata. Željko mu je odgovorio da je sve sređeno i da je dokazano da pesma nije plagirana. Posle konferencije voditelj Boško Jakovljević je prišao pomenutom novinaru i uputio mu je nekoliko „jakih reči”. Hrvatski novinar je od toga napravio skandal, čak je i obavestio neke srpske medije o tome, rekavši da je to atak na hrvatsku delegaciju. Kontaktirali smo i Boška Jakovljevića, koji je razjasnio situaciju.

„Istina je da sam dotičnom novinaru uputio psovku. Ali, ni on ni ja nismo došli u Tursku u okviru delegacije naših zemalja, tako da o međunarodnom skandalu nema govora. Mi se poznajemo odranije i ja sam mu posle konferencije za štampu prišao i privatno mu rekao šta mislim o toj njegovoj opaski. To dokazuje i činjenica da sam sa celom hrvatskom delegacijom u odličnim odnosima, skoro svaki dan smo zajedno.”


Željko Joksimović sa buketom cveća 2004. godine
Željko Joksimović sa buketom cveća 2004. godine

Boško nam je još ispričao:

„Ljudi, Željko je ovde zvezda broj jedan! Svi ga non-stop jure, žele intervjue, autograme… Moram da priznam da ovde ima mnogo više posla nego što sam mislio. Angažovani smo od ujutru do uveče. Ali, kada god imamo malo slobodnog vremena odlično se provodimo. Bili smo na Kapali čaršiji, u diskoteci… Što se tiče Željka on je odlično raspoložen i super se snalazi u celoj situaciji. Mislim da će njegov nastup biti odličan, jer on je veliki profesionalac. Jedva čekam da se vratim, pa da prikažem u „Sitiju” sve ono što smo snimili u toku ovih deset dana.”


Prenos na RTS

Festival Eurosong, kao i u svim državama Evrope, uživo će prenositi i naša nacionalna televizija. Televizijski prenos polufinalne večeri, kada će se takmičiti i Željko Joksimović, biće 12. maja u 21.00 na Prvom kanalu RTS. I finalno veče biće uživo emitovano 15. maja u istom terminu.

Željko Joksimović i Toše Proeski u Istanbulu 2004. godine
Željko Joksimović i Toše Proeski u Istanbulu 2004. godine

Kao nekad

Tokom desetodnevnog boravka učesnici svih pedeset zemalja, imali su organizovane posete kroz Istanbul, ali i kod premijera Turske i ostalih zvaničnika. Interesantno je to da se najviše druže ekipe predstavnika iz nekadašnje SFRJ – predstavnik Makedonije Toše Proeski, Bosne i Hercegovine Deen, Hrvatske Ivan Mikulić i Slovenije grupa „Platin”. Njima je najzabavnije jer jedni druge odlično razumeju, pričaju maltene istim jezikom, dok se Željko druži i sa ostalim predstavnicima zato što odlično govori francuski i engleski. Naravno, među njima, za sada nema sujete.

Željko Joksimović i Adriana Čortan u Istanbulu 2004. godine
Željko Joksimović i Adriana Čortan u Istanbulu 2004. godine

„Lane” u drugom hotelu

Naši mediji su pre Željkovog polaska uglavnom „brinuli” da li će sa njim poći i njegova nova ljubav, voditeljka Adriana Čortan. Kao što smo videli na aerodromu u avion je ušla i ona ali kao predstavnik RTV Pink, sa Boškom Jakovljevićem. Pošto Joksimović u Istanbulu ima mnogo obaveza, ne viđaju se često, osim na zajedničkim druženjima. U slobodno vreme sami se organizuju, ali i to predstavlja problem jer se nalaze u različitim hotelima u različitim delovima grada.

Glavni deo teksta i izdvojene delove u formi citata napisala: Ksenija Konić

Obrada: RetroPressAdria

(„TV Novosti”, 12. maj 2004.)

Please follow and like us:
error0

Povezani postovi

Leave a Comment