Spice Girls: Čudne devojke (1997)

Muzika

Avgust 1997: Britanska pop grupa uživa ogromnu popularnost manje zbog pesama, a više zbog stila života i šarmiranja publike čarima ženske energije, vedrine i „uvrnutog” ponašanja.

One su obične, nesavršene devojke. Prilično slabo pevaju. Slavni menadžer Bob Herbert, koji im je presudno pomogao da se vinu put zvezdanih visina, kaže da bi samo jedna od njih mogla da uspe kao solo pevačica. Muzika im je sladunjavo živahna. Kostimirane su različito, smelo i lakrdijaški. Trude se da nastupaju budalasto, vedro i šokantno. Predstavljaju se čak kao šarmantne, bezbrižne, vragolaste i bezazlene naivke, čas kao fatalne, razuzdane, nasrtljive i duhovite opasnice. Svaka od njih potpuno se razlikuje od ostalih i po izgledu i po idejama i ukusima, a ujedinjuju ih neumorna dinamika, želja za zabavom i dva gesla. Prvo je – udri brigu na veselje, drugo – više filozofsko – da pokažu žensku moć, doslovno „devojačku silu”. I u tome postižu skoro neverovatan uspeh.

Naravno, to su „Spice Girls” („začin-devojke”), petočlana britanska pop grupa koja je već dugo u vrhu svih top-lista starog i novog kontinenta. Krajem jula njihov album „Spice” („Spajs” – začin) približio se samom vrhu najprodavanijih – u Americi su četvrte, u domovini treće. U Evropi su ispod, u Americi iznad grupe „Prodigy”. U Velikoj Britaniji zalusele su i staro i mlado – novine im posvećuju nedeljno po 150 napisa, o njima piše ozbiljna politička štampa, pojavljuju se na naslovnim stranama svih magazina, pa čak i najtiražnijeg dnevnika „The Sun”.


Hit Wannabe grupe „Spice Girls” iz 1996. godine

„Nešto budalasto”

Ko su te devojke? Mlade, neuspešne pevačice koje su se upoznale pre četiri godine čekajući satima po raznim audicijama gde su uvek, sve odreda, bivale odbijene. Prvo su 1993. osnovale petočlanu grupu „Touch” koja nije imala uspeha, da bi krajem godine promenile ime i celu 1994. provele, kako kažu, pišući, smišljajući pesme, snimajući i igrajući. Tada su živele zajedno u Mejdenhedu, severno od Londona. Zatim sklapaju ugovor sa menadžerskom kućom koju drži Eni Lenoks i vrlo brzo privlače opštu pažnju i naklonost tinejdžera.

Ime ovoj grupi dao je urednik lista „Top of The Pops” u želji da, kako kaže, izmisli nešto budalasto. Devojke su to prihvatile, a svaka od njih sebe je predstavila kao poseban „začin”. Ema (Banton) nosi nadimak Baby Spice, ima 21 godinu i ćerka je mlekadžije i učiteljice vojne muzike. Viktorija (Adams) napunila je 22 godine, a nadimak joj je Posh Spice. Ona je jedina u grupi čiji su roditelji bogati – otac joj je vlasnik elektrotehničarske firme i vozio ju je u školu „rols-rojsom”. Geri (Halivel) (24), poznatija kao Ginger Spice ili „vatrena Geri”, najstarija i najbrbljivija, potiče iz porodice neuspešnog prodavca automobila i majke Španjolke koja i danas radi kao čistačica. Mel B (Melani Braun) (22) s nadimkom „strašna” – Scary Spice ima majku sa severa Engleske i oca livca, došljaka sa Kariba. Najzad Mel C (Melani Kišolm) (22) – Sporty Spice, ima mamu pevačicu, sa kojoj je živela sama od treće godine.


Hit Say you’ll be there grupe „Spice Girls” iz 1996. godine

Na meti političara

„Spice Girls” ne privlače samo široku publiku nego i britanske političare. Pre nedavnih izbora, oba glavna protivkandidata, Toni Bler i Džon Mejdžor, utrkivali su se da ih pohvale i da istaknu kako im se sviđaju baš njihove pesme. To se dogodilo zato što je malotiražni i ugledni list „The Spectator” odlučio, na opšte iznenađenje, da objavi opširan intervju sa devojkama o njihovim političkim nadzorima. „Ispalo je”, kaže urednik, „da one nisu nimalo ‘mutave’ i svi su brže-bolje hteli da im se dodvore”. Posle toga se o fenomenu „Spice Girls” raspravljalo u parlamentu.

Geri i Viktorija su ultrakonzervativke, a Geri za Margaret Tačer tvrdi da je baš ona začetnik njihove ideologije „ženske moći”. Ostale devojek su levičarke – Mel C podržala je laburiste, Mel B se predstavila kao anarhista, a Ema nije htela da ide u detalje. Na osnovu toga, politički komentatori zaključilii su da devojke, toliko različite među sobom, propovedaju neku „mešavinu ekonomskog tačerizma budističke tolerancije i feudalnog paternalizma”…

Teško je reći koliko su u pravu, jer prema SPICE devojkama niko nije ravnodušan – ili ih obožavaju ili – mrze. Veliki deo publike ih prezire kao netalentovane i lakrdijašice, koje opasno zagađuju čiste vode rok-muzike. Smatra se da su one veštačka, lukavo proračunata i podmukla tvorevina za opsenjivanje prostote. Na Internetu se pojavila i igrica „Udri po Spice Girls” („svaki put kad čuješ njihove odvratne glasove…”).


Hit 2 become 1 grupe „Spice Girls” iz 1996. godine

Devojke su manje-više ravnodušne na pokude, sležu ramenima i dok jedna kaže da je to zato što ljude razdire zavist, druga misli da baš i nisu najbolje pevačice, treća da ne izgledaju sjajno, četvrta da je ne vole zato što ne skida osmeh s lica, a peta baš uživa u napadima. Sve se slažu u tome da su napadi na njih „stvar slobode mišljenja svakog pojedinca”. Ravnodušne su čak i prema bivšim momcima, od kojih je čak 13 požurilo da svoje „intimne ispovesti” proda u novinama. I, mada su u principu agresivne sa muškarcima – nijedna od njih nema neku vezu. Kažu da su im momci dosadni ili da nemaju vremena da misle na njih.

Kada nisu na sceni, devojke su hiperdinamične, ne mogu da se okupe jer se stalno muvaju, ćaskaju i zabavljaju. Zrače energijom, optimizmom i – kako tvrde obožavaoci – neodoljivim šarmom. Neumorne su u laskanju, zbijanju šala i manipulisanju svima oko sebe izigravajući lažne naivke koje se neprestano kikoću, udvaraju, skakuću i vesele.

Nedavno su „Spice Girls” bile na fesivalu u Kanu da reklamiraju film o sebi, čije je snimanje u toku. Tema filma je – pet dana u njihovom životu. Kažu: „Igraćemo same sebe. U stvari, biće to parodija, avantura, triler i komedija u isto vreme.” I dok devojke uživaju u zabavi i zgrću pare, svi muzički i ini kritičari još vode raspravu da li je fenomen „Spice Girls” zaista izraz duha mlade generacije i dali su one „nešto Dobro ili nešto Loše”.


Spice Girls - Radio TV Revija 1997.
Spice Girls 1997.

Tekst napisala: N. N.

Obrada celokupnog materijala: RetroPressAdria

(„Radio TV Revija”, 16 – 22. avgust 1997.)

Please follow and like us:
error0

3 thoughts on “Spice Girls: Čudne devojke (1997)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *