Tarik Filipović: Sutra bih se oženio (2003) / „Milijunaš” gost Pinka (2004)

Televizija

Februar 2003/Februar 2004: Hrvatska radio-televizija je 2002. godine na svoje kanale lansirala svoj najveći TV adut iz protekle decenije – licencni kviz „Tko želi biti milijunaš?”. Zahvaljujući tom kvizu se publika u Hrvatskoj i širom regiona upoznala sa talentovanim glumcem Tarikom Filipovićem kome je ovaj kviz dodelio rezidentsku ulaznicu za sve ostale veće kviz-projekte koje je radio tamošnji javni servis.

U to vreme je Televizija BK takođe otkupila licencu za ovaj kviz koji je nazvala „Želite li da postanete Milioner?” čiji je voditelj bio Ivan Zeljković i tada se pričalo ko je bolji voditelj – Zeka ili Tarik?

HRT se u to vreme, a i sada, hvatao podsredstvom kablovskih operatera, pa nije ni čudo što ga je i srpska publika za tako kratko vreme zavolela. Tim povodom je blog RetroPressAdria odlučio da obradi dva teksta – jedan iz februara 2003. godine, kada je tek bio na početku karijere, i drugi iz istog meseca godinu dana kasnije, kada je prvi put posetio Beograd.

Uvodni deo teksta napisao: RetroPressAdria, 5. februara 2019. godine.

Tarik Filipović, voditelj hrvatskog kviza “Milioner” – Sutra bih se oženio (2003)

Voditelj sa glumačkim pedigreom: Tarik Filipović
Voditelj sa glumačkim pedigreom: Tarik Filipović

Februar 2003: Milina je gledati kako Tarik Filipović, voditelj kviza „Tko želi postati Milijunaš” vešto koristi svoj glumački talenat da u studiju HTV „otkravi” takmičare koji su se oduzeli od treme, zbuni one koji nastupaju samouvereno, kako pauze koje prete da budu preduge prekraćuje zbijanjem šala na sopstveni račun, uveseljava publiku… Ima dara i za dramu i za komiku, što je, uostalom, na stotine puta pokazao i na daskama pozorišta „Kerempuh”.

Ovaj Zeničanin koji je kročio u četvrtu deceniju života poslednjih 12 godina stanovnik je Zagreba, gde se odlično snašao. Ističe da je proveo prekrasno detinjstvo uz roditelje (i otac i majka su elektroinženjeri) i tri godine stariju sestru Eminu. U školi ga nijedan predmet nije naročito zanimao, ali je, svejedno, uvek balansirao između četvorki i petica. Ne krije da je tako visoke ocene dobijao i zahvaljujući šarmu, pogotovo u matematičkoj gimnaziji. Jedini predmet koji je odista voleo je fizičko vaspitanje. Igrao je košarku i fudbal u „Čeliku”. Šta je onda presudilo da postane glumac?

„Jedan deda, mamin tata, pevao je u sarajevskoj operi, a drugi se amaterski bavio glumom. Sestra Emina je glumila na Dečjoj sceni u Zenici i, kada mi je bilo deset godina, odvela me je na audiciju za neku predstavu. Dobio sam ulogu. Gluma me je rano fascinirala, jer sam gledao sestru koja je bila vrlo talentovana. No, nju su uskoro počele da interesuju druge stvari, a ja sam se posvetio glumi. Još pre srednje škole znao sam da ću biti glumac. Srećom, filozofija mojih roditelja, naročito tatina, bila je da nije bitno šta radiš, nego kako radiš”, priseća se Tarik.

O razlozima zbog kojih je odlučio da studira baš u Zagrebu, on veli:

„Tu mi je živeo deda, tata je u Zagrebu studirao, a i sestra je u to doba bila zagrebačka studentkinja. Za moj duh i karakter Zagreb mi se činio boljim izborom od Sarajeva.”

Tokom prvih studentskih dana Tarik je stanovao sa sestrom. Promenili su nekoliko podstanarskih stanova, a onda, čim je počeo da dobija honorare, osamostalio se. No, nije sve išlo onako kako je planirao. Računao je da će mu roditelji slati pare, a da će on studirati, zezati se i „juriti ženske”.

„Ali, počeo je rat i sve je presušilo. Bilo mi je veoma teško. Bio sam srećan kada sam imao novca za jednu kafu i kutiju cigareta dnevno. Da bih platio stanarinu, radio sam kao konobar u kafiću, a pre toga i u autopraonici.”

Samački, podstanarski život, naterao je Tarika da nauči sve kućne poslove. Prao je sudove, kuvao, peglao… Sada je sve drugačije. Ima svoj stan (kupio ga je na kredit), ali u njemu provodi malo vremena. „Ženske” poslove načisto je zabatalio. Kaže da ima sreće što mu sestra živi u Zagrebu, a uvek mu se pri ruci nađu i neke prijateljice.

Svaki slobodan trenutak Tarik koristi da ode u sportsko-rekreativni centar u čijoj blizini stanuje. Voli da sa društvom ode u bioskop i na piće, a kada mu finansijska situacija to dopušta, najradije negde otputuje. Stoga bi, ukoliko bi se ikada takmičio u „Milioneru” i eventualno osvojio milion kuna, sav novac spiskao u Njujorku (gde je već boravio sa bivšom devojkom), svom najdražem gradu posle Dubrovnika, Zenice i Zagreba.

Do sada je imao dve ozbiljne veze. Jedna je potrajala osam, a druga godinu dana. Nema svoj tip žene, te mu je najvažnije da mu za njom srce kuca i da se za nju bori celog života.

Tarik ističe da je nailazio na prave žene, ali da jednostavno nije imao sreće.

„Mogao bih da se zaljubim i u curu prljavih noktiju. Posle pet dana rekao bih joj da ih očisti jer je to ružno. Jedino što bi me kod žene u startu moglo odbiti jeste zadah iz usta, kao i nedostatak inteligencije, odnosno ako sa njom ne bih imao o čemu da razgovaram.”

Za kraj, evo šta Tarik misli o sebi kao muškarcu:

„Previše sam emotivan i romantičan za vreme u kojem živimo, pa bi me to moglo i ubiti jednog dana. Zapravo, ja sam sve ono što ne ide uz savremenog muškarca. Za voljenu ženu uradio bih sve. Ako treba, bio bih u stanju sve da ostavim i odem zbog nje na kraj sveta. Da imam pravu osobu pored sebe, sutra bih se oženio.”

Priredila: S.B. (Suzana Bijelić)


Prvi čovek koji je stigao do 15. pitanja u “Milijunašu” – Damir Pahić (17. 10. 2002.)

Tarik Filipović na kratko boravio u Beogradu – “Milijunaš” gost Pinka (2004)

Tarik Filipović na Pinku 2004. godine.
Tarik Filipović na Pinku 2004. godine

Februar 2004: Dolazak popularnog voditelja hrvatskog kviza „Tko želi biti Milijunaš” Tarika Filipovića, u Beogradu je, mada je bilo „pod velom tajne”, izazvalo veliko interesovanje svih medija. Televizija Pink je ovog veoma popularnog hrvatskog kviz-voditelja, zbog snimanja svoje dve emisije, dovela u Beograd. Ostali novinari koji su želeli da urade intervju sa njim nisu uspeli jer su Tarikovi producenti objasnili da on ne daje intervjue bez ugovora i određene novčane sume.

On će, pored ostalih, biti ekskluzivni gost, u emisiji „Magazin In” koja će se emitovati 7. februara. Sa autorkom i voditeljkom emisije Sanjom Marinković popularni kolega iz Hrvatske pričao je o svojoj glavnoj profesiji – glumi, o voditeljskom poslu, tabloidima i demantovao priču da su on i Severina u emotivnoj vezi.

Oni koji su prisustvovali snimanju mogli su da primete da je Tarik pomalo nadmen, jer je sa svojim producentima i obezbeđenjem samo „proleteo” kroz televiziju bez ikakvih komentara. Nije želeo da se „meša” sa ostalim gostima, pa je u studio ušao tek kada su ga svi ostali napustili.

Činjenica je da je Tarik velika zvezda, pa čak i na našem podneblju, čega je veoma svestan. Priča se čak i da je postavljao uslove oko gostovanja u emisiji jer nije želeo da sa svojim zemljakom Sandijem Cenovim nastupa u isto vreme. Međutim, ostali gosti – Tijana Dapčević, Delča, Milan Miličić i Sandra Nikolić – nisu marili što neće biti u Tarikovom društvu, i ni u jednom trenutku im nije falilo reči za razgovor na temu imidža koji ostavljaju u javnosti.


Tekst napisala: K. K. (Ksenija Konić)

Fotografiju snimio: S. S. (Slobodan Sarić)


Celokupan materijal obradio: RetroPressAdria

Please follow and like us:
error0

9 thoughts on “Tarik Filipović: Sutra bih se oženio (2003) / „Milijunaš” gost Pinka (2004)

  1. Publish excess; that’s all I incorporate toward say. It appears to be like as despite the fact that on your own relied upon the movie toward crank out your simple fact. On your own notice what you’re speaking around, why squander your intelligence upon particularly short article motion pictures towards your blog site at the time on your own might be offering us just about anything instructive toward examine?

  2. The very root of your writing while sounding reasonable originally, did not really sit perfectly with me personally after some time. Somewhere throughout the paragraphs you were able to make me a believer unfortunately only for a very short while. I however have got a problem with your leaps in assumptions and one might do nicely to help fill in those breaks. In the event you actually can accomplish that, I would surely end up being impressed.

  3. Happy holidays to all, Do your self contain a spam subject upon this internet; I much too am a blogger, and I preferred in direction of comprehend your predicament; several of us comprise designed some awesome techniques, and we are on the lookout towards exchange techniques with some others, why not shoot me an e-deliver if intrigued.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *