TV mentol kutija: Ma pusti ton majstore! (1996)

Jul 1996: Ministarstvo za kulturu se istrošilo snimajući spotove, štampajući silne plakate sa kojih se pozivaju na godinu kulture. Zovu nas u pozorište, u muzeje, u bioskope, da gledamo stare Šijanove filmove, jer za nove njegove, nema para.

Gde je duša ovom Giletu? Prekida me u gledanju fudbala, ne bih li pisao. I ne pita me da li sam, osim nogometa, of course, išta gledao na televiziji. He, he, a jesam, da ga iznenadim. Gledao sve moguće i nemoguće sekvence, studije, najave i resto propagandnog materijala za film „Lepa sela lepo gore”.

Čoveče, ispada da je to najbolji film svih vremena na ovim prostorima! Toliko sati, televizije ovdašnje, nisu utrošile ni na Kustu. Očito da snimak reditelj „Sela” ima jake veze. Svi iole važni glumci imali su bar po sat na TV, inserti se vrte do besvesti, a storije u stilu „Kako se snimao film”, već su po treći put reprizirane. Toliko su bili dosadni da sam iskoristio prvu pauzu u fudbalu da pogledam to svetsko remek delo. Bio, kume, i izašao. Možda je film i dobar, ali ništa se ne čuje! Ton je skandalozan. Poslednje je vreme da počnemo da titlujemo domaće filmove. Znam da je to glupo, da to niko u svetu belom ne radi, ali mi smo uvek različiti. Ili, neka snime kasetu, pa publici vokmen na glavu i – deluje blesavo, ali glava ne boli. Tako je bilo i sa Kustinim „Podzemljem”. Zato se čvrsto zaklinjem da me domaći film više videti neće. Dok ne počnu sa titlovanjem.


Najbolje scene iz „Lepih sela”

Inače, što se tiče sestara K, mislim da bi morale da poslušaju svog tatu Batu. Lepo je čovek napisao, davno davno, onu pesmu „Nikad više, milo moje”! U tom stilu bi morale i sisters Kovach da se ponašaju. Probale su da budu voditelji i – nikad više! Uopšte mi nije jasno otkud toliko poriv kod dobrih pevača da budu loši – TV voditelji. Prvo je Džej otvorio tu modu. Mislim, meni se njegove balade sviđaju, bez obzira na sve, ali mi se on kao voditelj uopšte…

Insert iz emisije „Muzička planeta” na TV Pink iz 1995. godine u kojoj je gostovala Ceca Ražnatović, a koju su vodili Violeta Papić-Stamenković i Džej Ramadanovski

Sl. je i sa Kovačevima. Super pevačice, ali sramne voditeljke. Kao, nešto furaju novi fazon, a taj novi fazon, kad ga furaju, nema veze sa televizijom. Fol, neće da budu obične, pa zovu gosta u svoj stan, polegaju na patos, mlatare nogama, a gost u stilu – „Baš me briga za sve, svi ste vi glupi, niko mene ne razume, ja se ludo zezam”, mrmlja nešto sebi u bradu, one se kikoću jer ga čuju, a ja ne, pa je to sve zajedno – novi fazon na TV. Da prostite, sve je to – bezveze! I televizije i gledalaca. Mislim, kad bih ja, ili neki voditelji, ne dao Bog, zapevali, iskasapili bi nas pevači. A kad oni krenu da sole pamet ljudima sa TV, onda je to – fazon! Ma, lepo im tata napisao, davno davno, „Nikad više, milo moje”! Vratite se, mile moje, onom što najbolje radite, potrošićete face na glupe emisije, pa kad dođe red na muziku, bićete dosadne.

Spot za pesmu Milo moje dua K2

Novitet na Televiziji je da je Minimaks počeo svoje goste da dočekuje na nogama. To je jedino novo u njegovoj emisiji. Sve ostalo je staro, izanđalo i dosadno. Ne znam da li treba promeniti Minimaksa, ili on da promeni fazon, ili, što je mnogo jednostavnije, promeniti program. Mada, ni to nije uvek pozitivno za mozak gledalaca. Kad često menjaš programe, kao što ti ja činim, dođeš u situaciju da – promeniš situaciju! Ugasim TV i odem u kafić!

Prvo izdanje Pinkove „Maksovizije” emitovane 11. aprila 1996. godine

Sa dužnim poštovanjem sam po stoti jubilarni put odgledao film „Ko to tamo peva”, ovog puta je bio prikazan bar na tri televizije, kao zvanično najbolji jugoslovenski film svih vremena. Slažem se sa žirijem, iako mislim da je tu mrtva trka. Naravno, u pitanju su „Maratonci”, opet Slobodana Šijana. Čuh na TV kako Šijan kaže da se, eto, vratio iz Amerike, da ništa ne snima, jer za njegove filmove nema para! Da, da, dobro ste pročitali, za njega nema love.

Plejlista najboljih scena iz filma „Ko to tamo peva”

Ministarstvo za kulturu se istrošilo snimajući spotove, štampajući silne plakate sa kojih nas pozivaju na godinu kulture. Zovu nas u pozorište, u muzeje, u bioskope, da gledamo stare Šijanove filmove, najbolje svih vremena, jer za nove njegove, nema para. A čovek, da znate, kaže da do sada nikad nije dobio ni jednu nagradu u zemlji mu njegovoj. Bruka, što bi rekao onaj lik iz Neletove serije. Ih, odoh u ozbiljnost. Ali, morao sam. Baš su me nanervirali. Priznajte i sami, da li ste gledali bolje filmove od dva pomenuta Šijanova? Dobro, de, „Kozare” i slične kaubojce ne uzimam u obzir, to je sve historija naša, ali eto. Možda su i „Sela” dobar film, ali se ne čuju. Sačekaću koju godinu, kad ih budu prikazivali na stranim televizijama, onda će titlovati, pa engleski znam i kad ne mogu na svom, da uživam na – njihovom!

Kako su snimana „Lepa sela”?

Tekst napisao: Smrtko

Naslovna slika: kombinacija slike sa sajta pixabay.com i naslovne slike iz časopisa „Super tin” koja je pratila originalni štampani tekst.

Obrada celokupnog materijala: RetroPressAdria

(„Super tin, jul 1996.)

Saznajte i...

Please follow and like us:
error0

Povezani postovi

Leave a Comment