Vlada Divljan: Kada jednom kreneš… (2003)

Februar 2003: „Idoli” i „zlatne osamdesete” davno su prestali da postoje, ali muzička misija Vlade Divljana kao da je tek počela. Ovih dana u pripremi je novi CD, njegov instrumentalni album, ali i koncerti po zemljama sada već bivše-bivše Jugoslavije. Sa „Old Stars Bendom” 7. i 8. marta, sviraće, najavljuje, koncerte u Zagrebu.

Vlada „zuji” između Beča i Beograda, i čini se da se svuda oseća kao kod svoje kuće. Novo izdanje (B 92) najavljeno je za mart, a saradnici na albumu su Saša Šandorov, Boris Bunjac i Zdenko Kolar.

„Potrudiću se da ovaj album i koncertno ispromovišem. To je veliki izazov za mene, pošto je ova ploča ipak priličan zaokret u odnosu na muziku kakvu sam poslednjih godina snimao. Red je da se to i obeleži, naravno i u Beogradu.”

Od 1997. svira po bivšoj Jugoslaviji, prvo u Makedoniji, pa u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i onda je, kaže, krenulo u krug.

„Svirali smo na raznim mestima i uvek je bilo fenomenalno – toliko dobro, da se ni ne pitaš da li je nostalgija ili nešto drugo.”

I od filmske muzike Vlada, kaže, ne odustaje, manje-više stalno radi na „muzici i zvuku koji idu uz nešto što se i gleda”. Takođe, radio je i, radiće i nadalje, i na notama za najmlađe, jer: „Kako sada i sam imam decu, mislim da je vreme da se ponovo malo okrenem dečjoj muzici. Nedavno sam, za Novu godinu, za Happy TV, na Ršumov tekst, napravio jednu malu novogodišnju pesmu koju je otpevala Bilja Krstić, no još nisam imao prilike da je čujem.”


Vlada Divljan 2003.

Čuveni „Idol” Vlada Divljan, putuje muzikom između Beča i Beograda – Porodica

Porodica vam se uvećava, dobili ste i drugog sina, Pavla?

„Porodica mi je oduvek mnogo značila, a što sam stariji, znači mi sve više. Imati ženu i decu, voleti ih i biti voljen, za to treba i sreće i pameti, a to, kao što znamo, nije lako. Zato ih treba čuvati.”

Kako uspevate da se uklopite u nove sredine? Odlazak u Australiju za mnoge je bio iznenađujući, sada ste već više godina u Beču…?

„Odlazak, tačnije, ostanak u Australiji bio je pomalo iznenađenje i za mene samoga. No, kada jednom kreneš… Daleko od toga da je sve isto, govori se i drugim jezikom, ali, u suštini, način života u zemljama tzv. zapada ne varira previše od jedne do druge. Inače, u Beograd dolazim vrlo često, samo se obično preterano ne oglašavam. U stvari, živim između Beča i Beograda i ta mi situacija za sada odgovara.”

Kako odmiče proces protiv Amira Rešića Nina, koji se neovlašćeno poslužio Vašom kompozicijom iz filma „Šest dana juna” – Ja je zovem meni da se vrati, koja je objavljena pre dve godine kao Moja si, moja na ZAM-ovom izdanju?

„Videćemo. I to će biti jedan od pokazatelja koliko smo daleko došli sa autorskim pravima u praksi. Jer, situacija je u ovom slučaju veoma čista. ZAM produkciji je bilo teško da se raspita kod SOKOJ ko je autor pesme (prijavljene još 1985), koju su bez odobrenja stavili na disk, a još teže da obrate bilo kakvu pažnju na upozorenje mog advokata. Da se razumemo, zaista mi nije stalo do toga da mi se ime provlači kroz katalog pomenute produkcije, još manje da nekoga tužim, ali to je, zapravo, najobičnija krađa, nešto kao da te odžepare, ali javno, da svi vide.”


Vlada Divljan 2003.

Naslovnu sliku uradio: RetroPressAdria tako što je kombinovao sliku koju je preuzeta sa sajta Pixabay.com sa slikom Vlade Divljana iz časopisa „TV Novosti” i logoom sajta koji je uradila Katerina Petković.

Razgovor vodio: S. Milosavljević

Obrada celokupnog materijala: RetroPressAdria

(TV Novosti, 26. februar 2003.)

Please follow and like us:
error0

Povezani tekstovi

Leave a Comment