Željko Obradović Collage 1998

Željko Obradović: Ne sanjam drim tim (1998)

Košarka Sport

Januar 1998: Evropsko zlato i olimpijsko srebro. Na redu je juriš na neko od svetskih odličja, najvažnije takmičenje plavih košarkaša u 1998. – Svetsko prvenstvo u Atini. Jugoslovenski čarobnjaci povratili su pozicije na Starom kontinentu i na Olimpijskim igrama, silom oduzete zbog sankcija, sada traže satisfakciju i na najvećoj smotri igre pod obručima.

Naravno, pitanje u žiži je mogu li vilenjaci u plavom još više u sudaru sa za sada neprikosnovenim Amerikancima. Jer, gotovo svi košarkaški stručnjaci predviđaju finale SAD – Jugoslavija. Neki čak idu toliko daleko da zlato rezervišu za plave, verujući da američki „Drim tim IV” neće moći na evropskom tlu da odoli najboljoj selekciji „ostatka sveta”.

Prvi trener plavih Željko Obradović je po prirodi stvari najkompetentniji da odgovori na to pitanje. Međutim, strateg Benetona ne krije da ga stavljanje plavih u poziciju svetskog prvaka, unapred i bez realnog sagledavanja stvari, izbacuje iz ravnoteže.

„Potpuno je besmisleno govoriti o SP u ovom monentu, a kamoli o finalu SAD – Jugoslavija. Još je mnogo vremena do Atine, mada bi bilo glupo da kažem kako su ambicije reprezentacije Jugoslavije peto ili šesto mesto. Zna se da uvek ciljamo visoko, jurišamo na odličje. U svakom slučaju, ono što sada može da se poruči je da ćemo dati sve od sebe da sačuvamo kontinuitet osvajanja medalja”, kaže Obradović.


Željko Obradović 1998 - 1
Željko Obradović u akciji – 1. deo

“Ima još mnogo vremena do SP u Atini i besmisleno je sada govoriti o tome, pogotovo o finalu. Naš cilj je uvek isti – juriš na medalju”

Željko Obradović

Ipak, spisak američkih kandidata za SP ne uliva toliko strahopoštovanja kao tri prethodna?

To je samo optička varka. Oni mogu da sastave nekoliko takvih ekipa i svaka će biti približne jačine. Ne treba misliti samo o njima. Jer, i drugi će tražiti svoju šansu. Pre svih, domaćini Grci s obzirom da će biti na svom terenu, tu su Rusi, Italijani, Španci…

Okupljanjem u Beogradu u novembru i mečevima protiv Francuske počeo je ciklus priprema?

To je prvi put posle šest godina da će reprezentacija proći kompletan, onaj pravi ciklus priprema za jedno veliko takmičenje. Poslednji put smo tako radili za EP 1991. u Rimu. Za susrete sa Francuzima smo pozvali 17 igrača, ali to je bio samo prvi filter za SP. Naravno da je još rano govoriti ko će ići u Grčku.

Uvek napravim jedan širok spisak, sve proveravam i na kraju se odlučuje za 12 najboljih po mom mišljenju. Ne pravim podele na mlađe i starije, već na nespremne i spremne, na loše i dobre. Nikada se do sada nikoga nisam odrekao.


Željko Obradović 1998 - 2
Željko Obradović u akciji 1998 – 2. deo

Zoran Savić se definitivno oprostio od reprezentacije: Odgovor bi bio isti

U javnosti je dugo vladala nedoumica oko toga da li se Zoran Savić oprostio ili ne od plavog dresa:

“Posle finala u Barseloni, Zoran mi je rekao da ne želi više da igra za reprezentaciju, da smatra da je vreme za povlačenje iz državnog tima i da želi da oslobodi mesto za nekoga iz mlađe garde. Zamolo sam ga da sa konačnom odlukom sačeka, da ne lomi ništa preko kolena, da ima vremena. Međutim, oni mi je rekao da je odlučio, da ne može da sačeka i juni 1998. ali da će odgovor biti isti i da nije red da mene i ostale u reprezentaciji drži u neizvesnosti. Veliki potez velikog igrača i još većeg čoveka”, ističe Obradović.


Postoji li još neki kriterijum?

Jedna od osnovnih stvari je i da košarkaš zaista želi da igra za reprezentaciju, da ja posle razgovora sa njim osetim da on ima interes i motiv. Zato prethodno obavim razgovor sa svakim ponaosob. Moram u očima da mu vidim da ima žara, da ima želje, da hoće…

Svi hvale atmosferu u reprezentaciji?

To je jedna od njenih najvećih vrednosti. Za Francuze smo pozvali šestoricu visokih igrača, a dvojica su došla povređena – Jestratijević i Drobnjak. To su samo primeri fenomenalnog odnosa prema državnom timu. Isto važi i za Rebraču i Danilovića. Oni su odmah posle utakmice sa Francuzima morali nazad za Italiju na “Ol star” meč, ali im nije bilo teško da dođu praktično samo zbog jedne utakmice.


“Jugo-Grci” nisu bez nade: Grčka zamka

Situacija sa “jugoslovenskim Grcima” i dalje je nepromenjena – u “bilateralnim” odnosima dve federacije na snazi je grčki zakon.

“To je pitanje koje mora da se reši na nivou Ministarstva inostranih poslova. Prema grčkim propisima košarkaš koji u njihovom šampionatu igra kao Grk (stranac koji nije stranac) ne može da igra za svoj nacionalni tim. Ako bi to učinio izgubio bi prava da igra u Grčkoj. To je trenutno tako i tu nema pomoći. Ali, ako bilo ko od naših koji su u takvoj poziciji, a ko je potencijalni reprezentativac, ode iz Grčke, automatski može da igra za reprezentaciju Jugoslavije. Dok su u Grčkoj pod ovakvim statusom, to je nemoguće”, objašnjava trener plavih.

Podsetimo, “Jugo-Grci” su Tarlać, Stojaković, Tomić, Gurović, Jarić, Jelić…


Mnogi smatraju da je na zalasku jedna sjajna generacija i da nema naslednika njihovog kalibra?

Stalno kruži priča da ćemo imati silne probleme kada ova generacija ode sa scene. Najbolji odgovor na takve sumnje su rezultati naših mlađih selekcija, počev od mlade reprezentacije koja je treća na svetu i u Evropi, preko juniora do kadeta, evropskih prvaka. Sve se radi planski. Tako smo za mečeve sa Francuskom pozvali petoricu novih: Lukovskog, Šćepanovića, Drobnjaka, Čubrila i Jestratijevića, a tu je i Brkić koji je već bio pozivan.

Osete kako se radi, uhvate ritam, postanu deo velike porodice i posle se lako, bezbolno uklope.

Pratimo sve igrače potencijalne reprezentativce, podjednako one u domaćem šampionatu, kao i one koji igraju u inostranstvu. Za budućnost ne treba brinuti. Ona je počela.


Razgovor vodio: Momčilo Popović

Naslovna slika rađena u programu: Photoscape X Pro

Obrada celokupnog materijala: RetroPressAdria

(„FIBA Basket”, januar 1998.)

Please follow and like us:
error0
Tweet 20

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *